Posvet o novi KPgD

9. februar 2016

3. februarja 2016 je potekal posvet območnega odbora SDGD Podravja in Koroške, na katerem so se udeleženci seznanili z vsebino nove Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti. Novosti sta predstavila sekretar SDGD Oskar Komac in pravna svetovalka ZSSS Andreja Toš Zajšek.

 

KRATKE NOVICE IZ NAŠEGA OBMOČNEGA ODBORA

5. marec 2013

Gradbeništvo je še vedno med najbolj ogroženimi panogami. V Podravju skorajda ni več gradbenih podjetij, ki se ne bi ubadala z likvidnostnimi težavami, pomanjkanjem investicij, bančnimi garancijami, in podobno.

V stečaju je v novembru 2012 pristalo eno večjih gradbenih podjetij – Granit Gradbeništvo iz Slovenske Bistrice. Brez dela je ostalo 163 delavcev. Delavci so nazadnje prejeli akontacijo plače za mesec avgust 2012, nato pa kak mesec po 100 evrov »na roko«. Zaposlenim tudi niso bili plačani prispevki, materialni stroški, odpravnine, jubilejne nagrade in regres za letni dopust.

***************************************

V novembru 2012 se je uspešno končala prisilna poravnava podjetja STAVBAR IGM HOČE. Le ta se je začela v mesecu aprilu lani. Stavbar IGM bo svoje terjatve poplačal 55-odstotno. Za sprejetje načrta finančne reorganizacije je glasovalo več kot 96% upnikov. Število zaposlenih je sedaj 111. Delavci prejemajo redno plače in ostale prejemke.

******************************************

V prisilni poravnavi pa je od februarja letos tudi Granit d.d., kjer je zaposlenih še okoli 50 delavcev. Tudi ti delavci so nazadnje prejeli akontacijo plače za mesec avgust 2012. Rok za prijavo terjatev je bil 7.2.2013.

****************************************

V mesecu januarju 2013 se je zgodil stečaj Gradbenega podjetja GP Radlje na Koroškem. Brez zaposlitve je ostalo okoli 100 delavcev. Sklep o uvedbi stečajnega postopka je Okrožno sodišče sprejelo že naslednji dan po tem, ko je bil na sodišče vložen predlog za stečaj. Upniki lahko svoje terjatve prijavijo do 21. marca 2013. Delavcem podjetje dolguje plači za november in december 2012 ter del regresa za letni dopust, saj so ga prejeli le 300 evrov.
Razlogi za stečaj so si v vseh teh podjetjih podobni, popuščanje pri cenah, zmanjšanje naročil, neplačevanje opravljenega dela, pomanjkanje likvidnostnih sredstev in podobno.

********************************************

V likvidaciji pa je tudi mariborski SLIKAR, v katerem so vsi zaposleni že prejeli odpovedi pogodbi o zaposlitvi. Ponujene so jim bile nove pogodbe v novem podjetju – Slikar Nova, vendar vsem le za določen čas. Večina delavcev naj bi delala na istih delovnih mestih kot doslej, isti pa je tudi direktor tega novega podjetja. Vsi delavci so upravičeni do odpravnine v Slikarju, žal pa je problem v tem, da podjetje nima likvidnostnih sredstev. Ima sicer nepremičnine, a jih sedaj v tem času, žal ne more prodati.

*******************************************

Uporno pa se s krizo spopada podjetje KOGRAD IGEM iz Dravograda, kjer je Območni odbor SDGD Podravje in Koroška imel v mesecu februarju 2013 svojo redno sejo. Gre za tretje največje gradbeno podjetje v Sloveniji.

Delniška družba Kograd Igem ima štiri hčerinski družbe – Proizvodnja gradbenih materialov, Gradbeništvo, Inštalater in invalidsko podjetje ZOD.

V lanskem letu je bila potrjena prisilna poravnava za največjo hčerinsko družbo Kograd Igem Proizvodnja gradbenih materialov, v kateri pa je sedaj stanje stabilno. Delavci redno prejemajo plače in vsa druga izplačila po kolektivni pogodbi. To hčerinsko podjetje je zaposlenim delavcem pred prisilno poravnavo dolgovalo le plačilo prispevkov za dva meseca. Le dvakrat pa je za nekaj dni zaostajalo tudi izplačilo plač.
Podjetje bo po sklepu o potrditvi prisilne poravnave upnikom poplačalo 76 odstotkov terjatev.

Zapisala: Breda Črnčec

Če bi se le dalo živeti od obljub

13. november 2012

Sindikat Granita je vodstvu stavko napovedal že 3.11.2012, a so jo zamrznili, glede na pogajanja, ki so jih imeli z vodstvom podjetja. Znova pa so stavko napovedali včeraj, za dne 16.11., v kolikor ne bodo realizirani sklepi iz včerajšnjih pogajanj:

V Granit Gradbeništvo je bilo dogovorjeno, da direktor Ivan Kosi do danes podpiše sklep, s katerim se obvezuje, da bo najkasneje do 19.11.2012 vložil predlog za stečaj (gre za 163 delavcev), v podjetju Granit d.d., kjer je direktor Peter Kosi (in okoli 60 zaposlenih delavcev) pa bodo stavkali, v kolikor delavci, ki so še vedno pripravljeni delati, ne bodo prejeli do konca tedna vsaj 100 evrov na zaposlenega in potem tak znesek vsak teden. To naj bi trajalo do polovice meseca decembra, ko bo znano, ali bo podjetje Granit d.d. v prisilni poravnavi.
Vodstvo je bilo s strani sindikata seveda opozorjeno na nezakonitost takih izplačil delavcem!

Direktor Peter Kosi je na pogajanjih tudi povedal, da je nujno potrebna dokapitalizacija podjetja. Pravi, da že od poletja vztrajno išče rešitve, tako na bankah, kot ustreznih ministrstvih, a nekega pravega odziva, razen obljub, še vedno nima.

Kot sindikat obsojamo, da kljub propadu večine gradbenih podjetij ustrezni organi (od ministrstev, bank in vlade) še vedno nimajo posluha za gradbeništvo! Vlada se še vedno ukvarja le z novimi zakoni in zategovanjem pasu, odpuščanjem v javnem sektorju, namesto da bi se končno začela ukvarjati tudi z novimi investicijami in ustvarjanjem novih delovnih mest v gospodarstvu!
In tako naša prekrasna država postaja vse bolj država revežev in hlapcev!
Žal smo spet pri zgodbi, ki je odvisna od lastnikov podjetja in kapitala. Za zaposlene pa je jasno, da nihče ne more preživeti od obljub.
Skupno število delavcev, ki niso prejeli plač je okrog 230.
V kolikor bo do stavke prišlo, bo potekala na delovnih mestih zaposlenih in na sedežu podjetja v Slovenski Bistrici (Ljubljanska cesta 69).

Stavkovne zahteve:
- izplačilo dela plače za mesec avgust (vsi zaposleni so prejeli le 400 evrov neto)
- izplačilo plače za mesec september
- izplačilo materialnih stroškov (prevoz in prehrana) za mesec avgust in september
- izplačilo regresa za letni dopust za leto 2012
- plačilo vseh do sedaj neplačanih prispevkov
- izplačilo odpravnin delavcem, katerim je delovno razmerje prenehalo iz poslovnih razlogov ali upokojitve v letu 2011 in 2012
in dodatna včerajšnja zahteva: izplačilo plače za oktober, v koliko ne bo izplačana do 18. novembra.

 

Med delavci na gradbiščih

13. april 2012

V podravskem območnem odboru nadaljujejo z obiskovanjem gradbišč, kjer delavce seznanjajo z osnovnimi pravicami in jih povabijo, da se pridružijo sindikatu ter si tako zagotovijo strokovno in pravno pomoč pri zagotavljanju njihovih pravic.

Nekaj utrinkov:

 

Plačilo mimo vrste?

7. marec 2012

V območnem odboru SDGD Podravja in Koroške so obsodili odločitev stečajnega senata, ki vodi stečajni postopek nad družbo Konstruktor, da se plačajo računi odvetnikoma, ki sta zastopala nekdanje vodstvo.  prispevek RTV SLO (klik).

Izjava za javnost - Območni odbor SDGD Podravja in Koroške
 

Prijaznost na gradbišču Medicinske fakultete

27. februar 2012

V petek, 24. februarja 2012, se je jutranja terenska ekipa podala med delavce na gradbišče Medicinske fakultete. Pohvaliti velja vodje tamkajšnjega gradbišča, ki so sindikalistom za lažje delo odstopili sejno sobo. Odzivi delavcev so bili pozitivni in mnogi so prisluhnili kaj jim imajo sindikalisti povedati, veliko pa jih je tudi postavilo svoja vprašanja.

 

Pred gradbiščem so greli dobri odzivi

27. februar 2012

S podravsko ekipo, ki obiskuje gradbišča in delavce seznanja z osnovnimi informacijami in jih vabi v sindikat, je bil tudi novinar Delavske enotnosti, Tomaž Kšela.

Prispevek: Med delavci pri – 16 stopinjah Celzija (Vir: Delavska enotnost št. 7, 16.2.2012)

Kaj pridobim kot član?

24. februar 2012

Delavci pomislijo in se obrnejo na sindikat, ko se pojavijo problemi . Takrat pogosto povedo, da je očitno sindikat edini, ki delavcem nudi osnovne informacije in se zavzema za ljudi. Vendar je osnovno poslanstvo sindikalnega dela, da skrbi za ureditev delovnih razmer v podjetjih kadarkoli (ne le tik pred stečajem ali še celo po njem).

Več kot je članov v podjetju, lažje je voditi socialni dialog z delodajalcem in tudi lažje je dogovoriti pravice in obveznosti za obe strani. Zagotovo pa je ozaveščenost delavcev eden od temeljnih pogojev, da svoje delo dobro in radi opravljajo.
To je le del osnovnih razlogov, da so se sindikalisti iz Podravja in Koroške odpravili na teren z namenom, da spoznajo delavce z delom sindikata in jih povabijo, da se pridružijo. V ta namen so pripravili tudi zgibanko z osnovnimi informacijami:

 

 

 

 

Sramotno zavlačevanje postopkov

19. oktober 2011

konstruktor_shod_16.jpg

Delavci Konstruktorja so včeraj s protestnim shodom želeli opozoriti na nevzdržno situacijo. Delavci so že pet mesecev brez plač, družba je v prisilni poravnavi, uprava pa je prejšnji teden z novim predlogom finančnega načrta prestrukturiranja prestavila odločanje o začetku stečaja. Vendar obljubljenega poplačila plač delavcem, kot je bilo napovedano v načrtu, v ponedeljek ni bilo.

NAROK ZA KONSTRUKTOR ODPOVEDAN

5. oktober 2011

Dobesedno sem osupnila ob informaciji, da je preklican narok za Konstruktor. Odločitev sodišča pomeni nadaljevanje agonije 250 zaposlenih delavcev.

EDINI, KI LAHKO PREKINE TO AGONIJO ZAPOSLENIH, JE JAMSTVENI SKLAD. ŽE 31.8. SMO POSREDOVALI PREDLOG ZA ZAČETEK STEČAJNEGA POSTOPKA IN VSO POTREBNO DOKUMENTACIJO, VENDAR ŠE VSE DO DANES NISMO DOBILI NOBENEGA ODGOVORA.

Kot je videti, je zakon o insolventnih postopkih dobesedno pisan na kožo tajkunom!Delavci stavkajo že od 13. julija dalje. Kako naj uspe prisilka, ko pa delavci sploh ne delajo? S tem si lastniki samo kupujejo čas.
Delavci so siti nenehnih obljub, siti laži, siti agonije, ki ji ni videti konca! Delavci in njihove družine nimajo več niti za golo preživetje! Njihovo socialno stanje je katastrofalno.
Delavci so v brezizhodnem položaju, dobesedno imajo zvezane roke. V kolikor bi dali izredno odpoved, v primeru stečaja podjetja, ne bi ničesar prejeli iz Jamstvenega sklada. Usoda teh delavcev je tako znova v rokah sodišča.
Na POZIV, katerega smo predali županu občine Maribor, bo 147 delavcev, kateri so oddali vloge, prejelo denarno pomoč v višini 30 evrov iz humanitarnega sklada Darujmo s srcem.

Za aktivnosti, ki jih bomo peljali v nadaljevanju, pa smo se z delavci dogovorili, da bo 18. oktobra protestni shod, v kolikor do 17. 10. ne bo izplačanih vseh zaostalih plač. O lokaciji shoda se še dogovarjamo.

Breda Črnčec, sekretarka

KDAJ BO KONEC TEJ AGONIJI DELAVCEV KONSTRUKTORJA?

23. september 2011

Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti podjetja Konstruktor in območnega odbora SDGD Podravja in Koroške, je v mesecu avgustu, skupaj z nekaterimi delavci podjetja, predal županu Mestne občine Maribor »POZIV«, da se vključi v reševanje problematike delavk in delavcev, ki ste že več mesecev brez plač in stavkate že od 13. julija 2011 dalje.
S strani Mestne občine Maribor smo konec prejšnjega tedna prejeli na sindikat dopis, da se je sestala komisija humanitarne akcije »Darujmo s srcem« in da je za dodelitev te pomoči potrebno izpolniti obrazec »Vloga za pridobitev sredstev humanitarne akcije – Darujmo s srcem«. Vloga z dopisom, obrazložitvijo je bila poslana delavcem Konstruktorja VGR, članom sindikata.

Do 26.9.2011 morajo izpolnjeno vlogo delavci posredovati na Območno organizacijo ZSSS Podravja in Koroške, kjer bodo poskrbeli, da bodo vloge oddane na občino.

Sekretarka, Breda Črnčec, je na nevzdržno stanje delavcev Konstruktorja VGR opozorila s pismom novinarjem.

 

Delavci Konstruktorja so za stečaj

17. avgust 2011

Delavci mariborskega Konstruktorja nadaljujejo stavko, saj so zadnjo plačo prejeli za april. Včeraj so se ponovno zbrali pred podjetjem, vendar pred njih ni stopil nihče od vodstva. Ker ne vidijo več rešitve družbe, prisilna poravnava pa bi pomenila zgolj zavlačevanje, delavci še naprej zbirajo dokumentacijo za vložitev predloga za stečaj, s pomočjo Jamstvenega sklada.

Izjava za javnost
 

Konstruktor VGR Maribor v prisilni poravnavi

8. avgust 2011

Okrožno sodišče v Mariboru je 8. avgusta 2011 objavilo začetek potopka prisilne poravnave nad družbo Konstruktor VGR, d. o. o., Jadranska cesta 25, Maribor.

Oklic o začetku postopka prisilne poravnave nad družbo Konstruktor VGR, d. o. o., Maribor (vir: AJPES)

 

Stavka v Konstruktorju se nadaljuje

2. avgust 2011

Delavci iz družb Konstruktor VGR, d.o.o., VG Storitve, d.o.o. in KONSTRUKTOR GRATRANS, d.o.o. nadaljujejo s stavko, ki so jo pričeli 13. julija 2011. Na včerajšnji seji stavkovnega odbora so sprejeli sklep o razširitvi stavkovnih zahtev, saj jim podjetje sedaj dolguje že tri plače, poleg tega zahtevajo plačilo prispevkov, regresa za letni dopust in plačo za čas stavke.

Sklep o razširitev stavkovnih zahtev v družbah Konstruktorja

MTB Maribor v stečaju

22. marec 2011

Okrožno sodišče v Mariboru je 21. marca 2011 objavilo stečajni postopek nad pravno osebo MTB podjetje za inženiring, trgovino in storitve, d.o.o., Maribor, Meljska cesta 36.

Oklic o začetku stečajnega postopka nad pravno osebo MTB, d.o.o., Maribor (vir: AJPES)

 

Sindikat CPM članom razdelil pomoči

15. marec 2011

Stečaj CPM Maribor je marsikaterega delavca spravil na rob preživetja. Sindikat družbe je iz sredstev članarine članom razdelil solidarnostne pomoči. Pravno in strokovno pomoč pa delavecm nudi Območna organizacija ZSSS Podravja in Koroške.

Besede predsednika sindikata družbe članom

 

Stavka v MTB Maribor

25.2.2011

Ker njihove stavkovne zahteve niso bile izpolnjenje, so delavci družbe MTB iz Maribora začeli za danes napovedano stavko. Stavkovni odbor je z vodstvom družbe sklenil dogovor, da v času stavke ostanejo delavci doma, na sedežu družbe so v času stavke prisotni predstavniki stavkajočih delavcev.

Razočaranje delavcev CPM

28. februar 2011

»…ker še danes ne morejo verjeti kaj se je zgodilo s takšno firmo kot je CPM in da so preko noči ostali na cesti, prav na tisti cesti, ki jim je leta dajala kruh.« To so le ene do besed, ki so se te dni porajale delavcem CPM, ki so ob stečaju zgubili delo.

Paketi socialne pomoči – pismo predsednika sindikata SDGD CPM

CPM iz prisilne poravnave v stečaj

23. februar 2011

Okrožno sodišče v Mariboru je 23. 2. 2011 preklicalo postopek prisilne poravnave in pričelo stečajni postopek nad pravno osebo Cestno podjetje Maribor, družba za vzdrževanje in gradnjo cest, d.d., Ob Dravi 6, Maribor.

Oklic o začetku stečajnega postopka nad pravno osebo Cestno podjteje Maribor, d.d. (vir: AJPES)

 

Predlog za uvedbo stečaja, FERLINC d.o.o.

9. februar 2011

V stečajni pisarni na sodišču so potrdili informacijo, da je bil danes s strani delodajalca podan na sodišče predlog za uvedbo stečaja nad pravno osebo Ferlinc, d.o.o..

Nekateri delavci, vendar ne vsi, so v decembru lani, prejeli izplačilo plače za mesec september. Kljub temu, da so delali, niso dobili plače za oktober, november in december 2010, materialnih stroškov, regresa za leto 2009 in 2010, neplačani pa so tudi prispevki.
Delavci, kateri pa so že prejeli odpovedi iz poslovnih razlogov pa dolguje delodajalec tudi odpravnine.

Smo slovenski delavci res novodobni in trpežni sužnji, ki do zadnjega upamo, da bo boljše?

Svobodni sindikat delavcev gradbenih dejavnosti v Podravju bo za odpuščene delavce, člane sindikata organiziral sestanek, kjer jih bomo seznanili z njihovimi pravicami in kako bodo te pravice lahko uveljavili. Gre za prijavo terjatev v stečajnem postopku in za pomoč pri pripravi vloge za Jamstveni sklad.

Sekretarka: Breda Črnčec

Sindikat CPM napovedal stavko

7. februar 2011

ZSSS, Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije, Sindikat CPM, je na svoji redni seji, dne 7.2.2011, na podlagi 2. člena Zakona o stavki sprejel sklep o začetku stavke. Sklep o začetku stavke je bil posredovan vodstvoma družb CPM, d.d. in CPM Vzdrževanje in obnova cest, d.o.o.. Stavka se bo pričela 22. februarja 2011 in bo trajala do sklepa stavkovnega odbora oz. do sklenitve sporazuma med vodstvom družbe in sindikatom.

Stavkovne zahteve:
1. takojšnje izplačilo celotne plače za mesec december 2010
2. izplačilo plače za mesec januar 2011, najkasneje do 18.2.2011
3. celotno izplačilo zapadlih zneskov povračil stroškov v zvezi z delom
4. zahtevamo takojšnje izplačilo opravljenih nadur delavcem, ki opravljajo zimsko službo
5. zagotovitev minimalnih pogojev za izvajanje del

Mariborski Stabvar v stečaj

3. februar 2011

V mariborski gradbeni družbi Stavbar gradnje je z lansko prisilno poravnavo uspelo preložiti stečaj družbe, vendar le za kratek čas. Vodstvo družbe je januarja vložilo predlog za stečaj družbe. Okrožno sodišče v Mariboru pa je z oklicem začelo stečajni postopek. Članek iz Večera si lahko preberete tukaj (vir: kliping.si)

Oklic o začetku stečajnega postopka nad pravno osebo Stavbar Gradnje, d.o.o.,  Beloruska ulica 7, Maribor (vir: AJPES)

STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.