Ob koncu leta

20. december 2011

Vsem gradbincem in njihovim družinam želimo v letu, ki je pred nami sreče, zdravja, uspeha in zadovoljstva ter seveda delo za katerega bomo prejemali človeku dostojno plačilo. Naj bo leto 2012 prelomno leto za gradbince, spomnimo naše politike, da nismo zaničevanja vredni saj kamor koli se ozremo lahko vidimo in občudujemo stvaritev gradbenikov.

Ob koncu leta iz sindikata Lafarge Trbovlje

 

Lafarge nestrpno čaka na odločitev

30. avgust 2011

Kar nekaj časa je že preteklo odkar smo ugasnili peč oziroma ustavili proizvodnjo cementa v naši tovarni. Seveda zaposleni nismo sedeli križem rok saj smo opravili vsa potrebna remontna dela, ki so bila načrtovana ob zaustavitvi. In vendar je prišel čas, ko naj bi proizvodnjo zopet zagnali vendar so se tu pričele zadeve zapletati saj so nam v mesecu marcu 2011 odvzeli dovoljenje za sosežig alternativnih goriv in kot vsaka druga cementarna v svetu bomo tudi mi brez alternativnih goriv dolgoročno težko konkurenčni na trgu. Zaposleni se sicer sprašujemo kako so nam lahko v preteklosti odgovorne institucije kar trikrat dodelile omenjeno dovoljenje in ga tolikokrat tudi odvzele. V vsej tej zmedi okrog Lafarge cementa se poraja vprašanje kdo ima pri tem korist in koliko časa bomo zaposleni še deležni psihičnih pritiskov s strani medijev, ki neusmiljeno širijo neresnice in debele laži o delu naše tovarne.

Pred nekaj dnevi sta predstavnik sindikata in sveta delavcev naše družbe formirala skupinico zaposlenih katera je napovedano obiskala župane Trbovelj, Hrastnika in Zagorja ob Savi saj smo želeli županolafarge.jpgm predstaviti problematiko in seveda resnico o naši tovarni. V sproščenih pogovorih z župani smo izrazili tudi zaskrbljenost v zvezi z delovnimi mesti saj smo prepričani, da Lafargov lastnik ne bo v nedogled toleriral popolnoma nelogične odločitve države, ki se je v tem našem primeru izkazala kot nebogljena ovčica, ki je zbežala v kot pred volkovi, ki jih zastopajo razna »ekološka« društva in civilne iniciative, ki imajo v tej naši preljubi domovini glavno besedo. Na žalost takšne iniciative lahko dosežejo, da se ne bodo gradile vetrne elektrarne, termo elektrarne, jedrske elektrarne, ne dovolijo gradenj odsekov cest, zapirale bi športna letališča…

Tako pač je v naši državi. Tudi v našem primeru so politiki popustili in se ustrašili tistih nekaj glasnih protestnikov, ki si po našem mnenju želijo le nekakšnih odškodnin za nastalo »škodo« na poljščinah čeprav se lahko vsak obiskovalec Trbovelj na lastne oči prepriča, da je tudi okolica cementarna postala prava džungla z bujnim rastlinjem. Žal moramo zaposleni čakati na odločitev politikov ali bomo v bodočnosti izdelovali v Trbovljah cement ali pa se bomo odločili za turizem, ki v teh krajih tudi teoretično ne bi uspeval saj smo Zasavčani tudi infrastrukturno odrezani od razvitega dela Slovenije. V Trbovljah in okolici lahko čez noč ustavimo vso težko industrijo pa kljub temu ne bo v naših krajih nikoli Bleda, Postojnske jame ali Čatežkih toplic.

Našim vrlim županom smo omenili tudi to, da naj pomislijo kam bodo zaposlili vse rudarje, ki bodo v dveh letih izgubili službo, težki časi so tudi pred zaposlenimi v termoelektrarni Trbovlje, cementarna ima negotovo prihodnost…

Zaposleni v cementarni upamo, da bo le prevladala zdrava pamet in da se nam v bodoče ne bo potrebno bati za delovna mesta saj smo družba, ki bi lahko še dolgo obratovala pozitivno čeprav smo mogoče edina družba v Evropi, ki bi morala svoja vrata zapreti zaradi nerazumljive odločitve politikov, ki so klonili pred tako imenovanimi »ekologi«.

Vsem gradbincem v bodoče želimo delovna mesta, kruha in dostojno življenje čeprav so pred nami še vedno časi, ko bomo krepko zategovali pasove.

Marin Etbin, predsednik sindikata
 

Igre brez meja: rdeča nit – Lafarge Trbovlje

7. marec 2011

Zadnje dni meseca februarja smo končno zagnali proizvodnjo, saj smo zaradi zalog cementa in slabe odpreme oziroma slabe prodaje cementa kar tri mesece mirovali. Namesto obratovanja smo opravljali remontna dela, ki so bila nujna ali tudi ne, vendar smo vseeno vsi zaposleni imeli delo in za to tudi plačilo. Vmes se nam je »zgodila« zamenjava generalnega direktorja, pred nekaj meseci smo zaposlili novega vodjo prodaje, dobili smo novega vodjo finančnega oddelka… Z gotovostjo lahko trdimo, da ni pravi čas za takšne zamenjave saj v teh težkih časih rabijo družbe (vsaj naša) izkušene ljudi na ključnih delovnih mestih in ne ljudi, ki jih je potrebno uvajati v posle. Kot, da to ni bilo dovolj, je vrag še enkrat s svojo šibo udaril po naših plečih in sicer v petek, ko smo se že odpravljali domov in se veselili prihajajočega vikenda smo izvedeli novico, ki nas je kot tolikokrat tudi tokrat dobesedno pribila na tla. Izvedeli smo namreč, da so nam odvzeli dovoljenje za sosežig alternativnih goriv. Tistega, ki smo se ga v letu 2010 veselili kot otrok bonbonov. Ne moremo verjeti, da je nekdo dobesedno »počepnil« in se ustrašil pritiska lokalnih ekologov čeprav vsi dobro vemo, da so zadaj politični in drugačni interesi vodilnih v sosednji občini ali pa nekaterih na drugem koncu Slovenije… Ko smo z mukami uspeli iz dimnika v ozračje spuščati minimalne emisije, ki so daleč pod predpisanimi vrednostmi je nekdo našel novo »nepravilnost« v naši tovarni in sicer to, da naša peč, ki obratuje že več kot 30 let nima ustreznih papirjev oziroma uporabnega dovoljenja. Očitajo nam črno gradnjo raznih pomožnih objektov, ki so zgrajeni v tovarni. To so novi razlogi za našo zaskrbljenost in če ne bi imeli Francoskega lastnika nas ne bi nihče niti omenil v medijih. Takšen je komentar nasprotnikov naše cementarne. Tistih, ki si prizadevajo za čist zrak v Trbovljah (najbolj glasni so občani Zagorja). Tistih, ki pred našo tovarno protestirajo s cigareto v ustih. Tistih, ki se pripeljejo pred našo tovarno z več deset avtomobili. Tistih, ki v svojih individualnih kuriščih požgejo vse kar gori. Tistih, ki na svojih vrtovih kurijo vlažne odpadke in zasmradijo celo Trboveljsko dolino. Tistih, ki so med trimesečno ustavitvijo naše tovarne imeli največ pripomb glede kakovosti zraka v Zasavju. Vse to so zavedni »ekologi« Zasavja.

Zaposleni ne moremo verjeti, da je sodišče, kljub našim prizadevanjem za čisto okolje, odvzelo tako težko pridobljeno dovoljenje zaradi peči, ki naj ne bi imela potrebnih dokumentov, kljub temu, da je bila takojšnja reakcija ARSO in MOP. Peč ne potrebuje dokumentov kot, da je nov objekt, zadostuje dosedanje obratovalno dovoljenje. Vendar se lahko zgodi, da bomo sedaj čakali na ponovno dovoljenje toliko časa, da se bo mogoče lastnik vprašal ali je smiselno nadaljnje obratovanje cementarne Trbovlje, saj bomo sedaj lahko kurili le fosilna goriva, ki pa so precej dražja kot alternativna. Žalostno je tudi to, da ljudje v Zasavju ne dojamejo kar smo ves čas razlagali, da se v primeru kurjenja samo fosilnih goriv meje emisij zopet povišajo in tako bo zrak v Zasavju po zaslugi »ekologov« precej bolj onesnažen.

Zaposleni smo prizadeti, saj bi razumeli, da v današnjem času neka tovarna preneha z obratovanjem po zaslugi slabega vodenja, tajkunstva ali nekonkurenčnosti na trgu. Da morebiti izgubi delo cca 200 zaposlenih in še enkrat toliko kooperantov, tega ne razumemo.

Želimo si, da bi v kratkem roku prevladala zdrava pamet in se vse povrne na stare tirnice, saj se bomo v nasprotnem primeru pričeli bati za delovna mesta.

Sindikat Lafarge Trbovlje
Marin Etbin                                                                                      Trbovlje, 4. 3. 2011

 

Ob koncu leta...

22. december 2010

Leto je naokoli in prav nič se ni spremenilo na bolje. Nasprotno, večina gradbenih družb v Sloveniji tone v stečaj ali pa se z zadnjimi močmi bori z recesijo oziroma s krizo, ki jo imenujemo recesija. Za katero moramo priznati, da so to krizo izkoristili slovenski tajkuni in pohlepneži, ki so razgrabili družbeno lastnino in kot ponavadi, ne bodo odsedeli v zaporih niti en dan saj bodo verjetno vse tožbe po nekaj letih zastarale. Ali si upate v podjetju, ki vam daje kruh ukrasti dva »fosna« in jih nekako pretihotapiti do doma? Če vam ne uspe, vas bodo »zašili« in skoraj obglavili, čeprav gre za majhen denar. V nasprotju z »velikimi«, ki so spravili na kolena velike gradbene gigante ste pravi pravcati lopov, ker ste odtujili nekaj kar ni vredno, v primerjavi z milijoni, prav nič. Strinjam se, da ne smemo vzeti ničesar kar ni našega, vendar se lahko ob navedenem primeru malce zamislimo.

Zgodba naše družbe je malce drugačna, saj bi nas radi tako imenovani »ekologi«, ki to niso, radi kar zaprli, čeprav se zaenkrat še uspešno borimo s trgom in nam uspeva vsakega 14. v mesecu prejeti plačo. Skoraj 200 zaposlenih z obema hčerinskima družbama in okoli 150 tujih izvajalcev bi radi posamezniki spravili ob vsakdanji kruh in kot vse kaže so v ozadju le politični ali pa osebni interesi nekaterih iz lokalne skupnosti. Država nam je izdala dovoljenje za obratovanje, trikrat v nekaj mesecih izvedla revizijo dovoljenja in še vedno imamo dovoljenje. Sprašujemo se, zakaj državne institucije ne udarijo po mizi in zahtevajo od posameznikov argumentov, ki bi dokazali nasprotno. Zaposleni smo pod vse hujšim pritiskom javnosti. Smo vsakodnevna tarča medijev, ki si želijo zgodbe, četudi nepreverjene in na škodo naše tovarne in nas zaposlenih.

Tako pač je v tej naši ljubi domovini. Iniciative si lahko privoščijo kar koli si želijo, saj smo v demokraciji in dokler bo tako bomo izgubljali delovna mesta, zapirali letališča, ker so kar naenkrat prehrupna, ne bomo zgradili ceste, ker bi bilo potrebno posekati pet čudovitih smrek in še bi lahko naštevali.

Za konec sporočamo vsem delavcem in njihovim družinam, ki so zaradi pohlepnih tajkunov izgubili službo in ostali na cesti, da sočustvujemo z vsemi in jim želimo, da bi praznike preživeli v družinskem krogu, v toplem domu in predvsem, da bi v letu, ki je pred nami dobili zaposlitev, saj verjetno njihovi otroci ne vedo v kakšnih stiskah so njihovi starši – vsaj do takrat ne, ko ne dobijo darila za rojstni dan ali pa takrat, ko jim starši ne morejo zagotoviti toplega obroka.

 

Pojdimo z optimizmom skupaj v novo leto 2011!

Sindikat Lafarge cement Trbovlje
Marin Etbin, predsednik

STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.