Novice

 
 
 • Dan za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev SUSODCO

  30.11.2020

  Vabimo vas na prvi virtualni Dan za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev SUSODCO, katerega namen je opremiti partnerje za socialni dialog s ključnimi sposobnostmi za podporo industrijskim odnosom v srednji in jugovzhodni Evropi.

  Dogodek bo potekal 9. in 16. decembra 2020-virtualno.

  Tema: Najnovejši trendi in prihodnost socialnega dialoga. Vključevanje večletnega programa socialnega dialoga na nacionalni ravni.

  To je prvi od štirih dogodkov za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev v tej EU regiji, ki bo izveden v okviru projekta SuSodCo. Namenjen je izboljšanju strateškega načrtovanja in komunikacijskih spretnosti nacionalnih socialnih partnerjev, ki izvajajo socialni dialog na ravni gradbenih dejavnosti v Bolgariji, Grčiji, na Hrvaškem, Cipru, Madžarskem in v Sloveniji.

  REGISTRACIJA (prijava) UDELEŽENCA NA DOGODEK: 9.12.2020

  REGISTRACIJA (prijava) UDELEŽENCA NA DOGODEK: 16.12.2020

  Vsi štirje dogodki SUSODCO za krepitev usposobljenost socialnih partnerjev so razdeljeni na dve seji: seminarji in delavnice. Na seminarjih bodo sodelovali ugledni strokovnjaki, ki bodo z nami delili in osvetlili trende evropskega socialnega dialoga in najboljše prakse ter nam pomagali pri izboljšanju komunikacijskih in digitalnih spretnosti. Delavnice bodo udeležence združile v interaktivnih sejah (virtualnih ali v živo), igrah vlog in privlačnih scenarijih za usvajanje znanja.

  Vsi dogodki za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev so brezplačni in so namenjeni sindikatom, organizacijam delodajalcev in drugim partnerjem v socialnem dialogu na nacionalni, regionalni in evropski ravni. Dogodki so primerni tako za izvršne direktorje, strokovnjake v kadrovski službi, pravnike, člane pogajalskih skupin kot tudi strokovnjake, ki se ukvarjajo z industrijskimi odnosi v gradbenem sektorju. Z veseljem vas pričakujemo na naši prvi spletni dvodnevni seji za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev.

  Vabljeni!

  SUSODCO - Agenda - DAN ZA KREPITEV USPOSOBLJENOSTI SOCIALNIH PARTNERJEV

  SUSODCO - Govorci na dogodku Dan za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Novi koronavirus - kje lahko najdete informacije

  18.09.2020

   img_20200918_105748_2.jpgPriporočamo, da dnevno spremljate informacije Vlade RS v zvezi z novim koronavirusom, ki jih najdete https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/

  Mobilna aplikacija #OstaniZdrav oziroma najpomembnejše informacije v povezavi z njeno namestitvijo in delovanjem so dostopne na https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/

  V Sloveniji dogajanje spremlja in daje navodila tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje https://www.nijz.si/koronavirus-2019-ncov

  Vodič za ukrepanje v povezavi z novim koronavirusom je pripravila tudi Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu https://osha.europa.eu/highlights/coronavirus-disease-covid-19-outbreak-and-workplace-safety-and-health

  Informacije po posameznih državah so pripravili pri Evropski zvezi delavcev lesnih in gradbenih delavcev EFBWW: https://www.efbww.eu/publications/press-releases/detail/481-a

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Sprejet tretji paket ukrepov za omilitev posledic epidemije

  01.06.2020

  V Uradnem listu št. 80/2020, z dne 30. 5. 2020, je bil objavljen Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE), ki ureja ukrepe zaradi novega koronavirusa.

  Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) UL RS 80/2020

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Enake pravice za zaposlene, kot jih imajo zaposleni pri zavezancih Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti

  29.05.2020

   

  »V sindikatih, ki delujemo na področju gradbeništva, že vrsto let opozarjamo na nujnost sprememb na področju javnih naročil, ki bi morala v bistveno večji meri upoštevati socialne kriterije za izbor izvajalcev, zlasti zavezanost delodajalcev kolektivnim pogodbam in spoštovanju delovnopravne zakonodaje.«

  Sindikata podpisnika Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti sta danes na tiskovni konferenci izpostavila nujne spremembe pri javnih naročilih, ki so potrebne za preprečevanje socialnega dumpinga. Zato že dlje časa opozarjajo in zahtevajo spremembe pri javnih naročilih, kjer bi se pri prejemkih in ostalih pravicah gradbenih delavcev upoštevala Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti. Pozdravljajo sprejem amandmaja h zakonu o investcijskem zagonu gospodarstva, ki upošteva zahtevo po upoštevanju kolektivne pogodbe kot tudi evropske smernice na področju javnih naročil. 

  Več s tiskovne konference lahko preberete tukaj

  Objave:

   www.zsss.si/soc-damping-gradbenistvo-295/

  www.delo.si/gospodarstvo/novice/izkoreniniti-socialni-damping-v-gradbenistvu-314069.html

  www.24ur.com/video

  gradbenistvo.finance.si/8962393/Preberite-kaj-je-poenotilo-sindikate-in-lastnike-v-gradbenistvu

  Celotna tiskovna konferenca: www.youtube.com/watch

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Vabilo na novinarsko konferenco

  27.05.2020

  V sindikatih, ki delujemo v gradbeništvu, že vrsto let opozarjamo na nujnost sprememb na področju javnih naročil, ki bi morala v bistveno večji meri upoštevati socialne kriterije za izbor izvajalcev, zlasti zavezanost delodajalcev h kolektivnim pogodbam in spoštovanju delovnopravne zakonodaje.

  Vabimo vas na novinarsko konferenco z naslovom »Gradbeništvo po epidemiji koronavirusa: Možnosti preprečevanja socialnega dumpinga in pomen vključenosti slovenskih izvajalcev v domače gradbene projekte«.

  Novinarska konferenca bo potekala v petek, 29. maja 2020, ob 11. uri, v sejni dvorani v VI. nadstropju v Domu sindikatov, Dalmatinova ulica 4, Ljubljana

  Vabilo na novinarsko konferenco 29. maj 2020

  Preberi več o projektu Več »
   
 • 28. april - Dan spomina

  28.04.2020

  Sporočilo evropskih sindikatov ob 28. aprilu 2020, mednarodnem delavskem spominskem dnevu 2020:

  Izbruh COVID-19 nam je pokazal, kako ranljivi smo v času epidemije in kako uničujoča je ta lahko za življenje, zdravje, družbo in za gospodarstvo.

  Zelo jasno se je pokazal pomen zaščite delavcev (in vseh ostalih ljudi) pred boleznijo nasploh in zlasti na delovnem mestu.

  Prav tako se je pokazal pomen na eni strani vlaganja v dobro javno zdravstvo, v dobre pogoje za delo zaposlenih v zdravstvu in drugih reševalcev in na drugi strani na potrebo po zagotovljenem zadostnem nadomestilu plače v času bolniške odsotnosti z dela ter drugih določb za zaščito plač in zaposlitve vseh.

  Ob 28. aprilu, mednarodnem delavskem spominskem dnevu se spominjamo vseh umrlih zaradi korona virusa. Spominjamo se zdravstvenih in drugih delavcev, ki so se s korona virusom okužili na delovnem mestu. Nihče ne bi smel umreti zaradi dela!

  >>>>

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Priporočila za zaključek izolacije in vrnitev na delovno mesto

  17.04.2020

  covid19.JPGMinistrstvo za zdravje je objavilo priporočila za zaključek izolacije in vrnitev na delovno mesto po prebolenju bolezni COVID-19.
  Pripravila jih je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana z namenom poenotenja prakse glede dolžine izolacije in bolniške odsotnosti z dela ter za varno vrnitev v delovno okolje. Priporočila so sicer namenjena zdravstvenim ustanovam, a so gotovo enako primerna tudi za ostala delovna okolja.

  Zaključek izolacije in vrnitev na delovno mesto po prebolenju bolezni COVID-19

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Zakon o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije

  13.04.2020

  V Uradnem listu RS št. 49, z dne 10. 4. 2020, je bil obljavljen Zakon o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP).

  Zakon o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (UL RS 49/2020)

   

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Praktična navodila za gradbišča

  23.03.2020

  covid19.JPGV Društvu varnostnih inženirjev Ljubljana so pripravili praktična navodila za ravnanja ob epidemiji koronavirusa covid-19.

  Uporabite jih ter z njimi seznanite sodelavce na gradbiščih in poslovnih prostorih.

  Praktična navodila za gradbišča ob epidemiji covid-19

  Navodila za garderobe

  Navodila v primeru simptomov in higiena

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov

  23.03.2020

  Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov.

  Poudarki in povzetek (kliknite)

  Zakon o interventnih ukrepih na podoročju plač in prispevkov ZIUPPP 

  Vse odloke in pomembnejše zakone, povezane z izbruhom novega koronavirusa, ki jih v teh dneh sprejema Vlada RS najdete na povezavi: 

  www.zsss.si/korona-virus/zakonodajni-akti-novi-koronavirus/ 

   
  Preberi več o projektu Več »
   
 • Javni poziv SDGD

  19.03.2020

  covid19.JPGSindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije poziva vse delodajalce v gradbenih dejavnostih in industriji gradbenega materiala, da ustavijo delo na gradbiščih in v proizvodnji gradbenih materialov za čas trajanja epidemije novega koronavirusa.

  Javni poziv SDGD Slovenije za zaprtje gradbišč v času epidemije

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Informacije, pozivi - novi koronavirus

  18.03.2020

  covid19.JPGOb pojavu epidemije novega koronavirusa je bilo s strani ZSSS pripravljenih več javnih pozivov pristojnih za zaščito delavcev in ureditev pogojev v času trajanja epidemije.

  Vse informacije, pozivi, odgovori na vprašanja so objavljeni na spletni strani ZSSS, kjer ekipa spremlja dogajanje: https://www.zsss.si/korona-virus/

  Poziv delodajalcem

  Poziv vladi in ministrstvom

  Poziv Inšpektoratu za delo RS

  Pravice in obveznosti iz delovnega razmerja v posebnih okoliščinah

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Ob pojavu novega koronavirusa

  12.03.2020

  covid19.JPG

   Vse aktualne informacije o novem koronavirusu najdete na spletni strani Vlade RS: https://www.gov.si/teme/koronavirus/

  Vse informacije o koronavirusu COVID-19, o tem kako ravnati, navodilih za javnost itd. najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ:

  https://www.nijz.si/

  https://www.nijz.si/koronavirus-2019-ncov

    

  Informacije na kaj morajo biti pozorni delavke in delavci ter delodajalci, z vidika ustreznega urejanja delovnega razmerja, najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti:

  Z interventnim zakonom za ohranitev delovnih mest (kliknite)

  Delo na domu in odrejanje drugega dela v izjemnih okoliščinah (kliknite)

  Preberi več o projektu Več »
   
 • 30 let Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije

  14.02.2020

  Pred tridesetimi leti se je začela prenova sindikatov s katero so se takrat sindikati organizirali neodvisno od političnih struj. Cilj prenove je bil, da se spoštuje svoboda in prostovoljnost posameznika, da se vključi v sindikat ter se vzpostavijo močni panožni sindikati, preko katerih bi delavci varovali in izboljšali svoj socialni položaj ter pravice iz dela. 

  Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije (SDGD Slovenije) se je 14. februarja 1990 sestal na skupščini, na kateri so sprejeli predlagano prenovo sindikata. S tem je SDGD Slovenije postal samostojna organizacija, s svojim statutom in programom dela. Sprejeta je bila odločitev o povezovanju v takratne SSS (Svobodne sindikate Slovenije). V skladu s sprejeto odločitvijo je tako SDGD Slovenije postal samostojen nosilec odločitev ter akcij v okviru sindikalnih organizacij v gradbenih dejavnostih pri zaščiti delavcev in članov sindikata in njihovega ekonomskega, gmotnega in socialnega položaja. Postal je partner in pogajalec v kolektivnih pogajanjih in zastopanju interesov delavcev na vseh ravneh organiziranosti.

  >>>>>

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Dan odprtih vrat ZSSS - 20. februar

  05.02.2020

  Vse, kar ste želeli vedeti o dvigu minimalne plače, pa niste imeli koga vprašati. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije v četrtek, 20. februarja, organizira dan odprtih vrat, ki bo v naših sindikalnih pisarnah po vsej v Sloveniji potekal med 9. in 17. uro.

  Temeljito se bomo posvetili pregledu izvajanja zakona o minimalni plači in preverjanju konkretnih izplačil januarske plače. V štirinajstih slovenskih mestih bodo naše strokovne službe na razpolago vsem, članom in nečlanom, ki potrebujejo rešitve za težave in odgovore na vprašanja, povezana z letošnjim dvigom minimalne plače. Pomagali pa vam bomo tudi pri drugih problemih in vprašanjih v zvezi z delom ZSSS, naših sindikatov dejavnosti in strokovnih služb.

  Več informacij in seznam pisarn (kliknite)

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Spremembe Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti

  30.12.2019

  V Uradnem listu RS št. 81/2019, z dne 27. 12. 2019, so bile objavljene spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, ki so jih socialni partnerji podpisali 19. decembra 2019.

  Spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti (UL RS 81/2019)

   

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Tiskovna konferenca socialnih partnerjev v gradbeništvu

  20.12.2019

  Predstavniki delodajalskih in sindikalnih organizacij v gradbeni panogi so v pogajanjih dosegli dogovor o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe gradbene dejavnosti (KPGD), kjer so povečali dodatke za potovanja na gradbišča, povračila stroškov za malico, regres za letni dopust in jubilejne nagrade. Pogajalski skupini sta se dogovorili, da pogajanja o NOP (najnižjih osnovnih plačah po tarifnih razredih) nadaljujejo v marcu 2020, ko bodo znani učinki dviga minimalnih plač in izločitve dodatkov iz minimalne plače, okvirni rezultati poslovanja v letu 2019 in eventuelni splošni dogovor o plačnem modelu za gospodarske družbe v RS.

  >>>>več

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Vabilo na podpis aneksa in novinarsko konferenco

  17.12.2019

  Socialni partnerji v gradbeništvu bomo v četrtek, 19. decembra 2019, podpisali Aneks h Kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti.
  Po podpisu bo potekala novinarska konferenca na temo »nelojalna konkurenca našim podjetjem in zaposlenim v gradbeništvu, škodljive odločitve v javnem naročanju infrastrukturnih projektih in nadaljnji razvoj socialnega dialoga v gradbeništvu«.

  Vabilo na podpis aneksa in novinarsko konferenco

  Preberi več o projektu Več »
   
 • 10. december – svetovni dan človekovih pravic

  10.12.2019

  Ob svetovnem dnevu človekovih pravic ZSSS in vanjo vključeni sindikati dejavnosti opozarjamo, da so delavske pravice tudi človekove pravice. Letos poudarjamo pravice starejših do dostojnega življenja v starosti, vključno s pravico do minimalne pokojnine v zadostni višini. Pravice starejših so povezane s pravicami delavk in delavcev, saj so nedostojne plače, slabi pogoji dela in prekarno delo razlog za prenizke pokojnine in slabe življenjske pogoje, ki upokojenkam in upokojencem ne zagotavljajo dostojnega življenja.

  Poziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikata upokojencev Slovenije (SUS) Državnemu zboru Republike Slovenije ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, med katere sodijo tudi pravice starejših

  Vabljeni, da se nam pridružite ob 12.30, pred poslopjem Državnega zbora Republike Slovenije.

  Preberi več o projektu Več »
   
 • S 1. januarjem se spreminja definicija minimalne plače

  29.11.2019

   S prvim januarjem 2020 bo v skladu z Zakonom o minimalni plači (ZMinP; UL RS, št. 12/10, 92/15, 83/18) prišlo do naslednjih sprememb:

  1. Znesek: minimalna plača, ki je mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času, se bo povišala na 940 eurov bruto,

  2. Dodatki:
  - Iz definicije minimalne plače se bodo izvzeli dodatki (določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno in poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi).
  - Ti dodatki se morajo pri januarski plači prišteti na polno minimalno plačo – torej dodati na 940 evrov.
  - Osnova za izračun dodatkov ostaja v skladu z definicijami, ki so zapisane v kolektivnih pogodbah dejavnosti, največkrat gre za osnovno plača delavca za polni delovni čas ali ustrezno urno postavko.

  Opozarjamo, da v Sloveniji, skladno z zakonodajo, pravice delavcev v kolektivnih pogodbah podjetij ne morejo in ne smejo biti določene slabše kot v kolektivni pogodbi dejavnosti. Zato vas pozivamo, da ste previdni pri spremembah na katere pristajate. V izogib sprejemanju slabih ali celo nezakonitih ukrepov se prosim obrnite ne sindikat dejavnosti katerega član ste!

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Prispevajte svoj podpis – prihodnjič ga bodo oni za vas

  13.09.2019

  Oglasite se na Upravni enoti v vašem kraju in oddajte podpis za delavce iz komunalnih dejavnosti.

  Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) ter Zbornica komunalnega gospodarstva sta s 1. septembrom zaradi neposluha vlade začela z zbiranjem podpisov za sprožitev zakonodajnih postopkov v državnem zboru. Več 

  V sindikatu poskušajo že od leta 2007 zaman prepričati vlado v spremembo zakonodaje, ki bi odpravila diskriminatoren položaj delavcev v javnih podjetjih v primerjavi s tistimi iz zasebnega sektorja. Delavci v javnih podjetjih namreč za enako delo prejmejo 436 evrov manj povrnjenih stroškov za prehrano, in sicer zgolj zato, ker je njihov (večinski) lastnik država ali občina. 

  Tako je zdaj sindikat skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva vložil predlog za začetek postopka za spremembo zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkih. Omenjeni zakon preprečuje uporabo kolektivne pogodbe za komunalne dejavnosti za vse zaposlene, kar pomeni dva različna sistem povračil stroškov prehrane.

  Več lahko preberete na spletni strani sindikata SKVNS (kliknite).
   

  Preberi več o projektu Več »
   
 • V ZSSS zavračamo delodajalsko pobudo glede minimalne plače

  02.07.2019

  V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije še vedno ostro nasprotujemo zakonodajni iniciativi delodajalskih organizacij za spremembo komaj sprejetega zakona o minimalni plači. V njej predlagajo, da dodatka za delovno dobo tudi po letu 2020 ne bi izvzeli iz minimalne plače. Kot kaže, še vedno vlada prepričanje, da bo na tak način mogoče doseči, da se na področju plač nič ne spremeni, oziroma da slednje ostanejo na ravni, ki omogoča lagodno preživetje delodajalcem, delavkam in delavcem pa pač ne. Na argumente delodajalskih organizacij, navedene v obrazložitvi predloga, lahko odgovorimo le, da je minimalna plača še vedno prenizka, naša opozorila o potrebi po novem plačnem modelu pa vedno znova preslišana.
  Dvig minimalne plače je po drugi strani nujen, pravilen ter pošten do delavk in delavcev, in sicer predvsem do tistih, katerih plače se v zadnjih letih kljub končani finančni ter ekonomski krizi in zavidljivi gospodarski rasti niso zvišale.

  Zato ostro zavračamo delodajalske pobude o spremembah zakona o minimalni plači; ker pa bodo o omenjeni zakonodajni iniciativi razpravljali jutri na 20. seji Državnega sveta RS v Ljubljani, vse, ki se z nami strinjate, pozivamo, da svoje nasprotovanje spremembam nedavno sprejetega zakona o minimalni plači državnim svetnikom in delodajalcem sporočite na elektronski naslov državnega sveta gp@ds-rs.si. Seja se začne ob 13:00.

  Delodajalsko pobudo si lahko preberete tukaj.

  Dopis SDGD Slovenije Državnemu svetu RS - nasprotovanje pobudi delodajalcev

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Anketa o ekstremnih temperaturah na delovnem mestu

  31.05.2019

  Vabimo vas k izpolnitvi SPLETNE ANKETE ZSSS O TEMPERATURAH NA DELOVNEM MESTU, ki jo s klikom najdete na naslednji povezavi. Anketa bo dostopna od 31. 5. 2019 do 21. 6. 2019.

  Anketo smo pripravili zato, ker se bliža poletje in z njim ekstremne temperature na delovnem mestu ter delo na soncu. Največ vprašanj delavcev v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu se namreč nanaša prav na ekstremne temperature na delovnem mestu, zato bomo državnim organom predlagali dopolnitev predpisov tako, da bodo delavcem zagotavljali temperaturno udobje na delovnem mestu. Vaši odgovori bodo podlaga za naše zahteve za izboljšanje predpisov.

  S spletno anketo Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu zato želi od čim večjega števila zaposlenih izvedeti, v kakšnih temperaturah delate in kakšni so ukrepi, ki jih dejansko izvaja vaš delodajalec, da bi vam zagotovil temperaturno udobje na delovnem mestu. Jamčimo, da je anketa popolnoma anonimna, zato vas vabimo, da jo izpolnite do konca. Več ljudi bo nanjo odgovorilo, bolj reprezentativni bodo njeni rezultati, zato vas vabimo tudi, da jo posredujete čim večjemu številu sodelavcev, znancev in prijateljev, ki so zaposleni v Sloveniji.

  Povezava do ankete: https://www.1ka.si/a/222263

  Hvala v naprej za vaše sodelovanje!

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Uzakonjena davčna razbremenitev regresa za letni dopust

  06.05.2019

  V Uradnem listu RS so bile objavljene spremembe in dopolnitve Zakona o dohodnini in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerimi je bil regres za letni dopust davčno razbremenjen. To pomeni, da je do višine 100% povprečne plače zaposlenih v Sloveniji regres za letni dopust oproščen plačila dohodnine, prav tako pa tudi prispevkov za socialno varnost.

  Spremembe in dopolnitve Zakona o dohodnini (UL RS 28/2019, z dne 3. 5. 2019)

  Zakon o spremembi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (UL RS 28/2019, z dne 3. 5. 2019)

  Preberi več o projektu Več »
   
 • 1. maj - praznujmo skupaj

  29.04.2019

   

  Vabljeni na prvomajske prireditve, ki jih organizirajo Območne organizacije ZSSS .... >>>>>>>

  Preberi več o projektu Več »
   
 • 28. april – dan spomina na umrle zaradi nezgod pri delu ali poklicnih bolezni

  26.04.2019

  28. april 2019 je mednarodni delavski spominski dan na umrle zaradi nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Stoletno geslo tega sindikalnega dneva je: »Spominjaj se mrtvih in bori se za žive!« Vsako leto v Evropski uniji zaradi z delom povezanih bolezni in nezgod umre skoraj 200.000 ljudi. V obdobju 2014 – 2019 je v Evropski uniji samo zaradi poklicnega raka umrlo 500.000 ljudi. Celotno število umrlih zaradi z delom povezanih vzrokov v vseh državah članicah EU pa je ocenjeno od 900.000 do 1.000.000. Po istih mednarodnih ocenah v Sloveniji zaradi poklicnega raka letno umre 446 ljudi, zaradi ostalih poklicnih bolezni pa še dodatnih 300. A v Sloveniji zaradi pomanjkljive zakonodaje ostaja skrit dejanski obseg poklicnega obolevanja in umiranja.

  ZSSS – Strokovna služba za varnost in zdravje pri delu je ob dnevu spomina pripravila pozive odgovornim oz. pristojnim za vzpostavitev ukrepov, s katerimi bi lahko preprečili ali vsaj zmanjšali število nezgod in poklicnih obolenj.

              Poziv najdete na naslednji povezavi – Poziv ZSSS ob dnevu spomina (kliknite)

  Svetovna zveza gradbenih in lesnih delavcev BWI je ob dnevu spomina pozvala z aktivnemu ukrepanju za izboljšanje varnosti in zdravja pri delu, tako sindikalnih zaupnikov kot vseh zaposlenih v teh dejavnostih. Opozarjanje na nevarnosti in škodljivosti pri delu, prijave inšpekcijam, obveščanje sindikalnih zaupnikov in zaupnikov za varstvo in zdravje pri delu so temeljne naloge vsakega izmed zaposlenih, vsi so po prijavi dolžni ukrepati takoj. Ne dopustimo, da delavci umirajo zaradi dela!

  Poziv Svetovne zveze gradbenih in lesnih delavcev BWI ter aktivnosti, ki trenutno potekajo (kliknite za ogled)

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Dnevi odprtih vrat

  15.04.2019

   

  V sredo, 17. 4. 2019, in v četrtek, 18. 4. 2019, med 9:00 in 17:00 Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) odpira vrata vseh svojih sindikalnih pisarn. V 13 slovenskih mestih (Murska Sobota, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Celje, Krško, Novo mesto, Trbovlje, Ljubljana, Kranj, Postojna, Koper in Nova Gorica) bodo naše strokovne službe na razpolago vsem, članom in nečlanom, ki potrebujejo pregled pogodbe o zaposlitvi, plačilne liste, odločbe ZPIZ, ZRSZ ali CSD ali imajo kakršnokoli vprašanje o pogodbi o zaposlitvi, dopustu, bolniški, pokojnini ali socialni pomoči. Odgovarjali bomo tudi na vsa vprašanja v zvezi z delom ZSSS, naših sindikatov dejavnosti in strokovnih služb. 

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Promocija zdravja na delovnem mestu

  05.04.2019

  GZS Združenje za gradbeništvo in IGM v okviru projekta SKILLCO organizira brezplačno delavnico VZD »Preprečevanje mišično – kostnih obolenj«.

  Delavnica lahko šteje v letno kvoto na področju promocije zdravja na delovnem mestu. Prijavite se, povabite tudi sodelavce in pristojne za promocijo zdravja v vaši družbi. 

  Vabilo na delavnico »Preprečevanje mišično – kostnih obolenj«

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Več članov – večja akcijska moč sindikata

  15.03.2019

  Pravice so izborjene in so ostale zapisane v zakonih zaradi tistih, ki ste člani sindikata. Zaradi vas sindikat obstaja in lahko deluje. Povabite h včlanitvi tudi sodelavce.  K včlanitvi v sindikat vabimo zaposlene v gradbenih dejavnostih. Več nas bo, bolje lahko delujemo in več lahko dosežemo!

  Včlanite se lahko v pisarnah območnih odborov (seznam) ali pri predsednikih sindikatov družb. Lahko pa pošljejo izpolnjeno pristopno izjavo po pošti na SDGD Slovenije, Dalmatinova ulica 4, Ljubljana.

  PRISTOPNA IZJAVA 

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Anketa o napovedani pokojninski reformi

  13.02.2019

  Zanimajo nas vaša stališča in mnenja v zvezi z napovedano pokojninsko reformo. Anketa, ki je dostopna na povezavi (kliknite), je povsem anonimna, izpolnjevanje pa vam bo vzelo največ 7 minut.

  Prosimo vas, da k izpolnjevanju ankete pozovete tudi vaše sodelavce, kolege in znance. Želimo si, da anketa doseže čim več ljudi in da zberemo čim več mnenj.
  Anketa bo dostopna do 10. 3. 2019. 

  Zanima nas vaše mnenje o upokojitveni starosti, višini pokojnine in dvojnem statusu upokojencev, kot je predlagan v koalicijski pogodbi.
  Rezultate spletne ankete bomo v ZSSS proučili in objavili.

  Več informacij o novih predlogih pokojninske reforme in spletni anketi najdete na povezavi (kliknite).

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Spremembe kolektivne pogodbe

  18.01.2019

   V decembru so bile s strani socialnih partnerjev podpisane spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, ki veljajo od 1. januarja 2019 naprej.

  Spremenjeni so zneski najnižjih osnovnih plač v tarifnih razredih in od 1. januarja 2019 naprej znašajo:

  Tarifni razred

  Najnižje osnovne plače v eur

  za 174 ur

  I. 480,13
  II. 532,90
  III. 590,64
  IV. 654,39
  IV./2 694,09
  V. 773,48
  V./2 821,60
  VI. 866,11
  VI./2 1.003,24
  VII. 1.027,30
  VII./2 1.154,81
  VII./3 1.243,82
  VIII. 1.377,35
  Preberi več o projektu Več »
   
 • Od 1. januarja nova višina minimalne plače

  18.01.2019

  Spremembe Zakona o minimalni plači, ki so bile sprejete v decembru in so začele veljati 25. decembra 2018, določajo tudi novo višini minimalne plače.
  Za plačilo dela, opravljenega v letu 2019 znaša minimalna plača 886,63 evrov bruto, za delo opravljeno v polnem delovnem času.
  Spremembe zakona določajo tudi višino minimalne plače za leto 2020, poleg tega se bodo v prihodnjem letu tudi dodatki prenehali vštevati v minimalno plačo.

  Zakon o spremembah Zakona o minimalni plači (UL RS 83/2018)

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Protestni shod

  21.11.2018

   

   www.zsss.si/skupaj-za-visje-place/

  5. december 2018, ob 11, uri, ploščad pred GZS
  Protestni shod »Za višje plače«:

   

  Zahtevamo višje plače!
  Podpiramo predlog zakona o minimalni plači!
  Podpiramo vsa pogajanja za sklenitev kolektivnih pogodb!
  Ostro nasprotujemo kakršnemukoli odpovedovanju kolektivnih pogodb!

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Javni poziv

  20.11.2018

  Zveza svobodnih sindikatov Slovenije poziva delodajalce, da v novembru in decembru 2018 zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja in izplačilo »božičnice«.

  Javni poziv ZSSS za izplačilo 13. plače in božičnice

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Spletna stran EFBWW

  25.10.2018

  Evropsko združenje gradbenih in lesnih delavcev (EFBWW) je vzpostavilo spletno stran z informacijami o plačah, delovnih pogojih in pravicah gradbenih delavcev za vse evropske države in v vseh evropskih jezikih. Gradbeni delavci lahko najdejo koristne povezave in stike predstavnikov sindikata, pri katerih lahko poiščejo pomoč.

  https://www.constructionworkers.eu/

  Preberi več o projektu Več »
   
 • VARNO DELO NA SONCU

  18.07.2018

  Vabimo vas k ogledu kratkega izobraževalnega filma »Sonce na delu«, ki ga je pripravil Klinični inštitut za medicino prometa in športa (KIMDPŠ). Za ogled kliknite tukaj.
  KIMDPŠ vodi kampanjo
  Varno delo na soncu (klik), s katero želi vplivati na podjetja, ki poleti opravljajo dela na prostem, da bi poskrbela za ustrezno prilagoditev delovnih mest in uvedbo drugih zaščitnih ukrepov, s katerimi bi čim bolj omejili negativne vplive sončnega sevanja in visokih temperatur na zdravje delavcev.
  Za namene osveščanja delavcev o varnem delu na prostem so pripravili informativni letak v slovenskem jeziku, bosanskem in albanskem jeziku.

  Ker so številni slovenski gradbeni delavci, cestni in luški delavci, smetarji, kmetje, vrtnarji, ribiči, vzdrževalci električnega, vodovodnega in železniškega omrežja, poštarji, branjevke, gozdarji, solinarji, vozniki, varnostniki na parkiriščih, policisti, vojaki, gasilci in še mnogi drugi, ki svoje delo opravljajo na prostem, v tem letnem času izpostavljeni škodljivim sončnim žarkom in visokim temperaturam, se je kampanji Varno delo na soncu pridružila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Želimo, da bi se delavci zavedali tveganj za zdravje pri delu na prostem, da bodo vedeli, da se je treba pred škodljivimi sončnimi žarki ustrezno zaščititi in da bodo delodajalca pozvali k oblikovanju in izvajanju aktivnosti za prilagajanje delovnih mest na prostem. Na naši spletni strani https://zssszaupnikvzd.si/kampanje/varno-delo-na-soncu/ si lahko preberete o UV indeksu, o posledicah škodljivih učinkov UV sevanja in o delodajalčevih ukrepih pri delu na prostem.

  Naš nasvet: Če pri vašem delodajalcu obstajajo delovna mesta na prostem, preverite ali je zanje delodajalec ocenil tveganje zaradi škodljivih UV žarkov in ali je določil preventivne ukrepe. Če delodajalec tega nima v svoji oceni tveganja, je pravi čas, da daste pobudo za dopolnitev! Predloge dopolnitev navaja zgoraj omenjeni izobraževalni film. Zato si ga le oglejte.

  Varno na soncu!

  STROKOVNA SLUŽBA ZSSS ZA VARNOST IN ZDRAVJE PRI DELU

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Rok za izplačilo regresa za letni dopust je 1. julij

  20.06.2018

  Pravica do letnega dopusta in pravica do regresa za letni dopust sta povezani. Če ima delavec pravico do letnega dopusta, ima tudi pravico do izplačila regresa za letni dopust. Delodajalec mora delavcu izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, to je 842,79 evrov bruto. Za podjetja, ki jih zavezuje Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti pa je v njej določeno izplačilo regresa za letni dopust v višini 850,00 evrov bruto.

  Delavcem, ki nimajo pravice do celotnega dopusta, pripada tudi regres za letni dopust v sorazmernem delu.

  Regres za letni dopust mora delodajalec izplačati delavcu najkasneje do 1. julija tekočega leta. V primeru nelikvidnosti se lahko delodajalec in sindikat dogovorita za kasnejše izplačilo, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega leta.

  Opozoriti velja, da Zakon o delovnih razmerjih in Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti določata le najmanjši znesek regresa za letni dopust, ki ga mora delodajalec izplačati delavcu. Delodajalec pa delavcem vedno lahko izplača večji znesek regresa za letni dopust.

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Ob obletnici podpisa prve kolektivne pogodbe

  18.06.2018

   4. junija je minilo že 81 let od začetka veljavnosti prve kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti. Datum začetka veljavnosti kolektivne pogodbe smo v sindikatu izbrali za stanovski praznik, ki ga vsako leto obeležimo s slavnostno sejo republiškega odbora – »dnevu gradbincev«.

  Slavnostno sejo smo tokrat organizirali kot okroglo mizo z naslovom »Sindikat danes, jutri«. Vodila jo je predsednica ZSSS, Lidija Jerkič. Predstavila je dosežke sindikata, na katere smo lahko ponosni in je prav, da jih večkrat predstavimo članom in tudi širše ter prihodnje naloge, kjer je na prvem mestu prenova plačnega sistema.

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Razširjena veljavnost kolektivne pogodbe

  16.05.2018

  S strani sindikatov, podpisnikov Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, je bila na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vložena zahteva za razširjeno veljavnost Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti za dejavnosti v katerih je izpolnjen pogoj 50% zaposlenih pri članih gospodarskih združenj podpisnikov kolektivne pogodbe.

  Dosegli smo razširjeno veljavnost v naslednjih dejavnostih:
  23.320 Proizvodnja strešnikov, opeke, drugih gradbenih izdelkov iz žgane gline
  23.510 Proizvodnja cementa
  23.650 Proizvodnja izdelkov iz vlaknatega cementa
  42.910 Gradnja vodnih objektov

  Razširjena veljavnost kolektivne pogodbe je pomembna tako za delavce kot delodajalce, saj je na ta način določen najnižji standard pravic in obveznosti, ki posledično vplivajo tudi na cene del v gradbenih dejavnostih.

  Razširjena veljavnost Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti (UL RS 30/2018, z dne 26. 4. 2018)

  Preberi več o projektu Več »
   
 • 1. maj - praznik dela

  24.04.2018

  1. maj – simbol boja za delavske pravice. Praznujemo ga, da obeležimo dogodke iz preteklosti in opomnimo na aktualna dogajanja, na kršitve pravic.

  Opozarjajmo, govorimo na glas, pomagajmo svojemu sodelavcu v težavah,  vedno bodimo budni, vedno bodimo odprti za nove stvari in nikoli ne odnehajmo širiti solidarnosti. Sebičnost in individualizem zmanjšujeta delavske pravice. Zato se povezujmo, širimo idejo o delavskih pravicah. 
   
  Vsem članicam in članom, delavkam in delavcem v gradbeništvu čestitamo ob 1. maju!
   
  Preberi več o projektu Več »
   
 • ZSSS vabi na dan odprtih vrat

  09.04.2018

  Izkoristite priložnost in se počutite kot član sindikata. ZSSS pripravlja v sredo in četrtek, 18. in 19. aprila 2018, dan odprtih vrat, ko bodo pisarne odprte med 9. in 17. uro, sindikalisti pa na voljo za nasvete. 

  Delavke in delavci sindikatov bodo nudili nasvete glede delovnih razmerij in socialne varnosti, pogodbe o zaposlitvi, dopustu, bolniški in socialni pomoči.
  Pomagali vam bodo pri pregledu pogodbe o zaposlitvi, plačilne liste ali odločbe pokojninskega zavoda, zavoda za zaposlovanje ali centra za socialno delo. Na voljo bodo tudi glede vprašanj o članstvu v sindikatih ZSSS in o delovanju ZSSS in sindikatov.

  Vabljeni v eno od pisarn ZSSS v Murski Soboti, Lendavi, Mariboru, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Celju in v Krškem ter Novem mestu, Trbovljah, Ljubljani, Kranju, Postojni, Kopru in Novi Gorici.
  Več informacij najdete na spletni strani www.zsss.si

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Posvet o paritetnih skladih

  06.04.2018

  Na prvi strateški konferenci za trajnostno gradbeništvo, lani maja, so socialni partnerji v gradbeništvu podali pobudo na Ekonomsko - socialni svet za ustanovitev paritetnega sklada v gradbeništvu v Sloveniji. Prednost paritetnega sklada socialni partnerji vidijo predvsem v zmanjšanju previsokih socialnih tveganj in v boljših pogojih za delo zaposlenih v gradbeništvu v Sloveniji.
  Socialni partnerji v gradbeništvu so od Vlade RS zahtevali, da vzpostavi ustrezni zakonski okvir in delovanje državnih institucij, ki bodo omogočili trajnostno delovanje takšnega sklada.

  V sklopu aktivnosti za vzpostavitev zakonskih okvirov in pogojev je bil v sredini marca v Leibnitzu v Avstriji organiziran posvet s predstavniki avstrijskega paritetnega sklada BUAK, ki sta ga organizirala SDGD Slovenije in Sindikat GBH Štajerske. Posveta so se udeležili predstavniki gospodarske in obrtne zbornice, sindikata ter ministrstev, ki bodo vključena v pripravo zakonskih podlag in pogojev za delovanje paritetnih skladov.

  >>>
   

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Ste že prejeli obvestilo o odmeri letnega dopusta?

  21.03.2018

  Zakon o delovnih razmerjih v 160. členu določa, da je delodajalec dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. 

  Delodajalec lahko delavca obvesti tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.

  Preberi več o projektu Več »
   
 • Nova višina minimalne plače

  29.01.2018

  V Uradnem listu RS je bila objavljena nova višina minimalne plače, ki od 1. januarja 2018 naprej znaša 842,79 eur bruto.

  Znesek minimalne plače (UL RS št. 5, z dne 26. 1. 2018)

  Preberi več o projektu Več »
   
 
Prvi34567ZadnjiVsi
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.