Dnevi odprtih vrat
15.04.2019

 

V sredo, 17. 4. 2019, in v četrtek, 18. 4. 2019, med 9:00 in 17:00 Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) odpira vrata vseh svojih sindikalnih pisarn. V 13 slovenskih mestih (Murska Sobota, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Celje, Krško, Novo mesto, Trbovlje, Ljubljana, Kranj, Postojna, Koper in Nova Gorica) bodo naše strokovne službe na razpolago vsem, članom in nečlanom, ki potrebujejo pregled pogodbe o zaposlitvi, plačilne liste, odločbe ZPIZ, ZRSZ ali CSD ali imajo kakršnokoli vprašanje o pogodbi o zaposlitvi, dopustu, bolniški, pokojnini ali socialni pomoči. Odgovarjali bomo tudi na vsa vprašanja v zvezi z delom ZSSS, naših sindikatov dejavnosti in strokovnih služb. 

 več
Promocija zdravja na delovnem mestu
5.04.2019

GZS Združenje za gradbeništvo in IGM v okviru projekta SKILLCO organizira brezplačno delavnico VZD »Preprečevanje mišično – kostnih obolenj«.

Delavnica lahko šteje v letno kvoto na področju promocije zdravja na delovnem mestu. Prijavite se, povabite tudi sodelavce in pristojne za promocijo zdravja v vaši družbi. 

Vabilo na delavnico »Preprečevanje mišično – kostnih obolenj«več
Več članov – večja akcijska moč sindikata
15.03.2019

Pravice so izborjene in so ostale zapisane v zakonih zaradi tistih, ki ste člani sindikata. Zaradi vas sindikat obstaja in lahko deluje. Povabite h včlanitvi tudi sodelavce.  K včlanitvi v sindikat vabimo zaposlene v gradbenih dejavnostih. Več nas bo, bolje lahko delujemo in več lahko dosežemo!

Včlanite se lahko v pisarnah območnih odborov (seznam) ali pri predsednikih sindikatov družb. Lahko pa pošljejo izpolnjeno pristopno izjavo po pošti na SDGD Slovenije, Dalmatinova ulica 4, Ljubljana.

PRISTOPNA IZJAVA več
Anketa o napovedani pokojninski reformi
13.02.2019

Zanimajo nas vaša stališča in mnenja v zvezi z napovedano pokojninsko reformo. Anketa, ki je dostopna na povezavi (kliknite), je povsem anonimna, izpolnjevanje pa vam bo vzelo največ 7 minut.

Prosimo vas, da k izpolnjevanju ankete pozovete tudi vaše sodelavce, kolege in znance. Želimo si, da anketa doseže čim več ljudi in da zberemo čim več mnenj.
Anketa bo dostopna do 10. 3. 2019. 

Zanima nas vaše mnenje o upokojitveni starosti, višini pokojnine in dvojnem statusu upokojencev, kot je predlagan v koalicijski pogodbi.
Rezultate spletne ankete bomo v ZSSS proučili in objavili.

Več informacij o novih predlogih pokojninske reforme in spletni anketi najdete na povezavi (kliknite).več
Spremembe kolektivne pogodbe
18.01.2019

 V decembru so bile s strani socialnih partnerjev podpisane spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, ki veljajo od 1. januarja 2019 naprej.

Spremenjeni so zneski najnižjih osnovnih plač v tarifnih razredih in od 1. januarja 2019 naprej znašajo:

Tarifni razred

Najnižje osnovne plače v eur

za 174 ur

I. 480,13
II. 532,90
III. 590,64
IV. 654,39
IV./2 694,09
V. 773,48
V./2 821,60
VI. 866,11
VI./2 1.003,24
VII. 1.027,30
VII./2 1.154,81
VII./3 1.243,82
VIII. 1.377,35

 več
Od 1. januarja nova višina minimalne plače
18.01.2019

Spremembe Zakona o minimalni plači, ki so bile sprejete v decembru in so začele veljati 25. decembra 2018, določajo tudi novo višini minimalne plače.
Za plačilo dela, opravljenega v letu 2019 znaša minimalna plača 886,63 evrov bruto, za delo opravljeno v polnem delovnem času.
Spremembe zakona določajo tudi višino minimalne plače za leto 2020, poleg tega se bodo v prihodnjem letu tudi dodatki prenehali vštevati v minimalno plačo.

Zakon o spremembah Zakona o minimalni plači (UL RS 83/2018)več
Protestni shod
21.11.2018

 

 www.zsss.si/skupaj-za-visje-place/

5. december 2018, ob 11, uri, ploščad pred GZS
Protestni shod »Za višje plače«:

 

Zahtevamo višje plače!
Podpiramo predlog zakona o minimalni plači!
Podpiramo vsa pogajanja za sklenitev kolektivnih pogodb!
Ostro nasprotujemo kakršnemukoli odpovedovanju kolektivnih pogodb!več
Javni poziv
20.11.2018

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije poziva delodajalce, da v novembru in decembru 2018 zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja in izplačilo »božičnice«.

Javni poziv ZSSS za izplačilo 13. plače in božičniceveč
Spletna stran EFBWW
25.10.2018

Evropsko združenje gradbenih in lesnih delavcev (EFBWW) je vzpostavilo spletno stran z informacijami o plačah, delovnih pogojih in pravicah gradbenih delavcev za vse evropske države in v vseh evropskih jezikih. Gradbeni delavci lahko najdejo koristne povezave in stike predstavnikov sindikata, pri katerih lahko poiščejo pomoč.

https://www.constructionworkers.eu/več
VARNO DELO NA SONCU
18.07.2018

Vabimo vas k ogledu kratkega izobraževalnega filma »Sonce na delu«, ki ga je pripravil Klinični inštitut za medicino prometa in športa (KIMDPŠ). Za ogled kliknite tukaj.
KIMDPŠ vodi kampanjo
Varno delo na soncu (klik), s katero želi vplivati na podjetja, ki poleti opravljajo dela na prostem, da bi poskrbela za ustrezno prilagoditev delovnih mest in uvedbo drugih zaščitnih ukrepov, s katerimi bi čim bolj omejili negativne vplive sončnega sevanja in visokih temperatur na zdravje delavcev.
Za namene osveščanja delavcev o varnem delu na prostem so pripravili informativni letak v slovenskem jeziku, bosanskem in albanskem jeziku.

Ker so številni slovenski gradbeni delavci, cestni in luški delavci, smetarji, kmetje, vrtnarji, ribiči, vzdrževalci električnega, vodovodnega in železniškega omrežja, poštarji, branjevke, gozdarji, solinarji, vozniki, varnostniki na parkiriščih, policisti, vojaki, gasilci in še mnogi drugi, ki svoje delo opravljajo na prostem, v tem letnem času izpostavljeni škodljivim sončnim žarkom in visokim temperaturam, se je kampanji Varno delo na soncu pridružila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Želimo, da bi se delavci zavedali tveganj za zdravje pri delu na prostem, da bodo vedeli, da se je treba pred škodljivimi sončnimi žarki ustrezno zaščititi in da bodo delodajalca pozvali k oblikovanju in izvajanju aktivnosti za prilagajanje delovnih mest na prostem. Na naši spletni strani https://zssszaupnikvzd.si/kampanje/varno-delo-na-soncu/ si lahko preberete o UV indeksu, o posledicah škodljivih učinkov UV sevanja in o delodajalčevih ukrepih pri delu na prostem.

Naš nasvet: Če pri vašem delodajalcu obstajajo delovna mesta na prostem, preverite ali je zanje delodajalec ocenil tveganje zaradi škodljivih UV žarkov in ali je določil preventivne ukrepe. Če delodajalec tega nima v svoji oceni tveganja, je pravi čas, da daste pobudo za dopolnitev! Predloge dopolnitev navaja zgoraj omenjeni izobraževalni film. Zato si ga le oglejte.

Varno na soncu!

STROKOVNA SLUŽBA ZSSS ZA VARNOST IN ZDRAVJE PRI DELUveč
Rok za izplačilo regresa za letni dopust je 1. julij
20.06.2018

Pravica do letnega dopusta in pravica do regresa za letni dopust sta povezani. Če ima delavec pravico do letnega dopusta, ima tudi pravico do izplačila regresa za letni dopust. Delodajalec mora delavcu izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, to je 842,79 evrov bruto. Za podjetja, ki jih zavezuje Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti pa je v njej določeno izplačilo regresa za letni dopust v višini 850,00 evrov bruto.

Delavcem, ki nimajo pravice do celotnega dopusta, pripada tudi regres za letni dopust v sorazmernem delu.

Regres za letni dopust mora delodajalec izplačati delavcu najkasneje do 1. julija tekočega leta. V primeru nelikvidnosti se lahko delodajalec in sindikat dogovorita za kasnejše izplačilo, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega leta.

Opozoriti velja, da Zakon o delovnih razmerjih in Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti določata le najmanjši znesek regresa za letni dopust, ki ga mora delodajalec izplačati delavcu. Delodajalec pa delavcem vedno lahko izplača večji znesek regresa za letni dopust.več
Ob obletnici podpisa prve kolektivne pogodbe
18.06.2018

 4. junija je minilo že 81 let od začetka veljavnosti prve kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti. Datum začetka veljavnosti kolektivne pogodbe smo v sindikatu izbrali za stanovski praznik, ki ga vsako leto obeležimo s slavnostno sejo republiškega odbora – »dnevu gradbincev«.

Slavnostno sejo smo tokrat organizirali kot okroglo mizo z naslovom »Sindikat danes, jutri«. Vodila jo je predsednica ZSSS, Lidija Jerkič. Predstavila je dosežke sindikata, na katere smo lahko ponosni in je prav, da jih večkrat predstavimo članom in tudi širše ter prihodnje naloge, kjer je na prvem mestu prenova plačnega sistema.

 več
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.