Javni poziv SDGD
19.03.2020

covid19.JPGSindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije poziva vse delodajalce v gradbenih dejavnostih in industriji gradbenega materiala, da ustavijo delo na gradbiščih in v proizvodnji gradbenih materialov za čas trajanja epidemije novega koronavirusa.

 

 

Javni poziv SDGD Slovenije za zaprtje gradbišč v času epidemijeveč
Informacije, pozivi - novi koronavirus
18.03.2020

covid19.JPGOb pojavu epidemije novega koronavirusa je bilo s strani ZSSS pripravljenih več javnih pozivov pristojnih za zaščito delavcev in ureditev pogojev v času trajanja epidemije.

Vse informacije, pozivi, odgovori na vprašanja so objavljeni na spletni strani ZSSS, kjer ekipa spremlja dogajanje: https://www.zsss.si/korona-virus/

 

Poziv delodajalcem

Poziv vladi in ministrstvom

Poziv Inšpektoratu za delo RS

Pravice in obveznosti iz delovnega razmerja v posebnih okoliščinahveč
Ob pojavu novega koronavirusa
12.03.2020

covid19.JPG

 Vse aktualne informacije o novem koronavirusu najdete na spletni strani Vlade RS: https://www.gov.si/teme/koronavirus/

 

Vse informacije o koronavirusu COVID-19, o tem kako ravnati, navodilih za javnost itd. najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ:

https://www.nijz.si/

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

  

Informacije na kaj morajo biti pozorni delavke in delavci ter delodajalci, z vidika ustreznega urejanja delovnega razmerja, najdete na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti:

Z interventnim zakonom za ohranitev delovnih mest (kliknite)

Delo na domu in odrejanje drugega dela v izjemnih okoliščinah (kliknite)

 več
30 let Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije
14.02.2020

Pred tridesetimi leti se je začela prenova sindikatov s katero so se takrat sindikati organizirali neodvisno od političnih struj. Cilj prenove je bil, da se spoštuje svoboda in prostovoljnost posameznika, da se vključi v sindikat ter se vzpostavijo močni panožni sindikati, preko katerih bi delavci varovali in izboljšali svoj socialni položaj ter pravice iz dela. 

Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije (SDGD Slovenije) se je 14. februarja 1990 sestal na skupščini, na kateri so sprejeli predlagano prenovo sindikata. S tem je SDGD Slovenije postal samostojna organizacija, s svojim statutom in programom dela. Sprejeta je bila odločitev o povezovanju v takratne SSS (Svobodne sindikate Slovenije). V skladu s sprejeto odločitvijo je tako SDGD Slovenije postal samostojen nosilec odločitev ter akcij v okviru sindikalnih organizacij v gradbenih dejavnostih pri zaščiti delavcev in članov sindikata in njihovega ekonomskega, gmotnega in socialnega položaja. Postal je partner in pogajalec v kolektivnih pogajanjih in zastopanju interesov delavcev na vseh ravneh organiziranosti.

>>>>>več
Dan odprtih vrat ZSSS - 20. februar
5.02.2020

Vse, kar ste želeli vedeti o dvigu minimalne plače, pa niste imeli koga vprašati. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije v četrtek, 20. februarja, organizira dan odprtih vrat, ki bo v naših sindikalnih pisarnah po vsej v Sloveniji potekal med 9. in 17. uro.

Temeljito se bomo posvetili pregledu izvajanja zakona o minimalni plači in preverjanju konkretnih izplačil januarske plače. V štirinajstih slovenskih mestih bodo naše strokovne službe na razpolago vsem, članom in nečlanom, ki potrebujejo rešitve za težave in odgovore na vprašanja, povezana z letošnjim dvigom minimalne plače. Pomagali pa vam bomo tudi pri drugih problemih in vprašanjih v zvezi z delom ZSSS, naših sindikatov dejavnosti in strokovnih služb.

Več informacij in seznam pisarn (kliknite)več
Spremembe Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti
30.12.2019

V Uradnem listu RS št. 81/2019, z dne 27. 12. 2019, so bile objavljene spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, ki so jih socialni partnerji podpisali 19. decembra 2019.

Spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti (UL RS 81/2019)

 več
Ob koncu leta...
23.12.2019

 več
Tiskovna konferenca socialnih partnerjev v gradbeništvu
20.12.2019

Predstavniki delodajalskih in sindikalnih organizacij v gradbeni panogi so v pogajanjih dosegli dogovor o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe gradbene dejavnosti (KPGD), kjer so povečali dodatke za potovanja na gradbišča, povračila stroškov za malico, regres za letni dopust in jubilejne nagrade. Pogajalski skupini sta se dogovorili, da pogajanja o NOP (najnižjih osnovnih plačah po tarifnih razredih) nadaljujejo v marcu 2020, ko bodo znani učinki dviga minimalnih plač in izločitve dodatkov iz minimalne plače, okvirni rezultati poslovanja v letu 2019 in eventuelni splošni dogovor o plačnem modelu za gospodarske družbe v RS.

>>>>večveč
Vabilo na podpis aneksa in novinarsko konferenco
17.12.2019

Socialni partnerji v gradbeništvu bomo v četrtek, 19. decembra 2019, podpisali Aneks h Kolektivni pogodbi gradbenih dejavnosti.
Po podpisu bo potekala novinarska konferenca na temo »nelojalna konkurenca našim podjetjem in zaposlenim v gradbeništvu, škodljive odločitve v javnem naročanju infrastrukturnih projektih in nadaljnji razvoj socialnega dialoga v gradbeništvu«.

Vabilo na podpis aneksa in novinarsko konferencoveč
10. december – svetovni dan človekovih pravic
10.12.2019

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic ZSSS in vanjo vključeni sindikati dejavnosti opozarjamo, da so delavske pravice tudi človekove pravice. Letos poudarjamo pravice starejših do dostojnega življenja v starosti, vključno s pravico do minimalne pokojnine v zadostni višini. Pravice starejših so povezane s pravicami delavk in delavcev, saj so nedostojne plače, slabi pogoji dela in prekarno delo razlog za prenizke pokojnine in slabe življenjske pogoje, ki upokojenkam in upokojencem ne zagotavljajo dostojnega življenja.

Poziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikata upokojencev Slovenije (SUS) Državnemu zboru Republike Slovenije ob mednarodnem dnevu človekovih pravic, med katere sodijo tudi pravice starejših

Vabljeni, da se nam pridružite ob 12.30, pred poslopjem Državnega zbora Republike Slovenije.

 več
S 1. januarjem se spreminja definicija minimalne plače
29.11.2019

 S prvim januarjem 2020 bo v skladu z Zakonom o minimalni plači (ZMinP; UL RS, št. 12/10, 92/15, 83/18) prišlo do naslednjih sprememb:

1. Znesek: minimalna plača, ki je mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času, se bo povišala na 940 eurov bruto,

2. Dodatki:
- Iz definicije minimalne plače se bodo izvzeli dodatki (določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno in poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi).
- Ti dodatki se morajo pri januarski plači prišteti na polno minimalno plačo – torej dodati na 940 evrov.
- Osnova za izračun dodatkov ostaja v skladu z definicijami, ki so zapisane v kolektivnih pogodbah dejavnosti, največkrat gre za osnovno plača delavca za polni delovni čas ali ustrezno urno postavko.

Opozarjamo, da v Sloveniji, skladno z zakonodajo, pravice delavcev v kolektivnih pogodbah podjetij ne morejo in ne smejo biti določene slabše kot v kolektivni pogodbi dejavnosti. Zato vas pozivamo, da ste previdni pri spremembah na katere pristajate. V izogib sprejemanju slabih ali celo nezakonitih ukrepov se prosim obrnite ne sindikat dejavnosti katerega član ste!

 

 več
Prispevajte svoj podpis – prihodnjič ga bodo oni za vas
13.09.2019

 

Oglasite se na Upravni enoti v vašem kraju in oddajte podpis za delavce iz komunalnih dejavnosti.

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) ter Zbornica komunalnega gospodarstva sta s 1. septembrom zaradi neposluha vlade začela z zbiranjem podpisov za sprožitev zakonodajnih postopkov v državnem zboru. Več 

V sindikatu poskušajo že od leta 2007 zaman prepričati vlado v spremembo zakonodaje, ki bi odpravila diskriminatoren položaj delavcev v javnih podjetjih v primerjavi s tistimi iz zasebnega sektorja. Delavci v javnih podjetjih namreč za enako delo prejmejo 436 evrov manj povrnjenih stroškov za prehrano, in sicer zgolj zato, ker je njihov (večinski) lastnik država ali občina. 

Tako je zdaj sindikat skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva vložil predlog za začetek postopka za spremembo zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkih. Omenjeni zakon preprečuje uporabo kolektivne pogodbe za komunalne dejavnosti za vse zaposlene, kar pomeni dva različna sistem povračil stroškov prehrane.

Več lahko preberete na spletni strani sindikata SKVNS (kliknite).
 več
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.