S 1. januarjem se spreminja definicija minimalne plače
29.11.2019

 S prvim januarjem 2020 bo v skladu z Zakonom o minimalni plači (ZMinP; UL RS, št. 12/10, 92/15, 83/18) prišlo do naslednjih sprememb:

1. Znesek: minimalna plača, ki je mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času, se bo povišala na 940 eurov bruto,

2. Dodatki:
- Iz definicije minimalne plače se bodo izvzeli dodatki (določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, del plače za delovno in poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi).
- Ti dodatki se morajo pri januarski plači prišteti na polno minimalno plačo – torej dodati na 940 evrov.
- Osnova za izračun dodatkov ostaja v skladu z definicijami, ki so zapisane v kolektivnih pogodbah dejavnosti, največkrat gre za osnovno plača delavca za polni delovni čas ali ustrezno urno postavko.

Opozarjamo, da v Sloveniji, skladno z zakonodajo, pravice delavcev v kolektivnih pogodbah podjetij ne morejo in ne smejo biti določene slabše kot v kolektivni pogodbi dejavnosti. Zato vas pozivamo, da ste previdni pri spremembah na katere pristajate. V izogib sprejemanju slabih ali celo nezakonitih ukrepov se prosim obrnite ne sindikat dejavnosti katerega član ste!

 

 več
Prispevajte svoj podpis – prihodnjič ga bodo oni za vas
13.09.2019

 

Oglasite se na Upravni enoti v vašem kraju in oddajte podpis za delavce iz komunalnih dejavnosti.

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) ter Zbornica komunalnega gospodarstva sta s 1. septembrom zaradi neposluha vlade začela z zbiranjem podpisov za sprožitev zakonodajnih postopkov v državnem zboru. Več 

V sindikatu poskušajo že od leta 2007 zaman prepričati vlado v spremembo zakonodaje, ki bi odpravila diskriminatoren položaj delavcev v javnih podjetjih v primerjavi s tistimi iz zasebnega sektorja. Delavci v javnih podjetjih namreč za enako delo prejmejo 436 evrov manj povrnjenih stroškov za prehrano, in sicer zgolj zato, ker je njihov (večinski) lastnik država ali občina. 

Tako je zdaj sindikat skupaj z Zbornico komunalnega gospodarstva vložil predlog za začetek postopka za spremembo zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkih. Omenjeni zakon preprečuje uporabo kolektivne pogodbe za komunalne dejavnosti za vse zaposlene, kar pomeni dva različna sistem povračil stroškov prehrane.

Več lahko preberete na spletni strani sindikata SKVNS (kliknite).
 več
V ZSSS zavračamo delodajalsko pobudo glede minimalne plače
2.07.2019

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije še vedno ostro nasprotujemo zakonodajni iniciativi delodajalskih organizacij za spremembo komaj sprejetega zakona o minimalni plači. V njej predlagajo, da dodatka za delovno dobo tudi po letu 2020 ne bi izvzeli iz minimalne plače. Kot kaže, še vedno vlada prepričanje, da bo na tak način mogoče doseči, da se na področju plač nič ne spremeni, oziroma da slednje ostanejo na ravni, ki omogoča lagodno preživetje delodajalcem, delavkam in delavcem pa pač ne. Na argumente delodajalskih organizacij, navedene v obrazložitvi predloga, lahko odgovorimo le, da je minimalna plača še vedno prenizka, naša opozorila o potrebi po novem plačnem modelu pa vedno znova preslišana.
Dvig minimalne plače je po drugi strani nujen, pravilen ter pošten do delavk in delavcev, in sicer predvsem do tistih, katerih plače se v zadnjih letih kljub končani finančni ter ekonomski krizi in zavidljivi gospodarski rasti niso zvišale.

Zato ostro zavračamo delodajalske pobude o spremembah zakona o minimalni plači; ker pa bodo o omenjeni zakonodajni iniciativi razpravljali jutri na 20. seji Državnega sveta RS v Ljubljani, vse, ki se z nami strinjate, pozivamo, da svoje nasprotovanje spremembam nedavno sprejetega zakona o minimalni plači državnim svetnikom in delodajalcem sporočite na elektronski naslov državnega sveta gp@ds-rs.si. Seja se začne ob 13:00.

Delodajalsko pobudo si lahko preberete tukaj.

Dopis SDGD Slovenije Državnemu svetu RS - nasprotovanje pobudi delodajalcev

 več
Anketa o ekstremnih temperaturah na delovnem mestu
31.05.2019

Vabimo vas k izpolnitvi SPLETNE ANKETE ZSSS O TEMPERATURAH NA DELOVNEM MESTU, ki jo s klikom najdete na naslednji povezavi. Anketa bo dostopna od 31. 5. 2019 do 21. 6. 2019.

Anketo smo pripravili zato, ker se bliža poletje in z njim ekstremne temperature na delovnem mestu ter delo na soncu. Največ vprašanj delavcev v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu se namreč nanaša prav na ekstremne temperature na delovnem mestu, zato bomo državnim organom predlagali dopolnitev predpisov tako, da bodo delavcem zagotavljali temperaturno udobje na delovnem mestu. Vaši odgovori bodo podlaga za naše zahteve za izboljšanje predpisov.

S spletno anketo Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu zato želi od čim večjega števila zaposlenih izvedeti, v kakšnih temperaturah delate in kakšni so ukrepi, ki jih dejansko izvaja vaš delodajalec, da bi vam zagotovil temperaturno udobje na delovnem mestu. Jamčimo, da je anketa popolnoma anonimna, zato vas vabimo, da jo izpolnite do konca. Več ljudi bo nanjo odgovorilo, bolj reprezentativni bodo njeni rezultati, zato vas vabimo tudi, da jo posredujete čim večjemu številu sodelavcev, znancev in prijateljev, ki so zaposleni v Sloveniji.

Povezava do ankete: https://www.1ka.si/a/222263

Hvala v naprej za vaše sodelovanje!več
Uzakonjena davčna razbremenitev regresa za letni dopust
6.05.2019

V Uradnem listu RS so bile objavljene spremembe in dopolnitve Zakona o dohodnini in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerimi je bil regres za letni dopust davčno razbremenjen. To pomeni, da je do višine 100% povprečne plače zaposlenih v Sloveniji regres za letni dopust oproščen plačila dohodnine, prav tako pa tudi prispevkov za socialno varnost.

Spremembe in dopolnitve Zakona o dohodnini (UL RS 28/2019, z dne 3. 5. 2019)

Zakon o spremembi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (UL RS 28/2019, z dne 3. 5. 2019)

 več
1. maj - praznujmo skupaj
29.04.2019

 

Vabljeni na prvomajske prireditve, ki jih organizirajo Območne organizacije ZSSS .... >>>>>>>več
28. april – dan spomina na umrle zaradi nezgod pri delu ali poklicnih bolezni
26.04.2019

28. april 2019 je mednarodni delavski spominski dan na umrle zaradi nezgod pri delu in poklicnih bolezni. Stoletno geslo tega sindikalnega dneva je: »Spominjaj se mrtvih in bori se za žive!« Vsako leto v Evropski uniji zaradi z delom povezanih bolezni in nezgod umre skoraj 200.000 ljudi. V obdobju 2014 – 2019 je v Evropski uniji samo zaradi poklicnega raka umrlo 500.000 ljudi. Celotno število umrlih zaradi z delom povezanih vzrokov v vseh državah članicah EU pa je ocenjeno od 900.000 do 1.000.000. Po istih mednarodnih ocenah v Sloveniji zaradi poklicnega raka letno umre 446 ljudi, zaradi ostalih poklicnih bolezni pa še dodatnih 300. A v Sloveniji zaradi pomanjkljive zakonodaje ostaja skrit dejanski obseg poklicnega obolevanja in umiranja.

ZSSS – Strokovna služba za varnost in zdravje pri delu je ob dnevu spomina pripravila pozive odgovornim oz. pristojnim za vzpostavitev ukrepov, s katerimi bi lahko preprečili ali vsaj zmanjšali število nezgod in poklicnih obolenj.

            Poziv najdete na naslednji povezavi – Poziv ZSSS ob dnevu spomina (kliknite)

Svetovna zveza gradbenih in lesnih delavcev BWI je ob dnevu spomina pozvala z aktivnemu ukrepanju za izboljšanje varnosti in zdravja pri delu, tako sindikalnih zaupnikov kot vseh zaposlenih v teh dejavnostih. Opozarjanje na nevarnosti in škodljivosti pri delu, prijave inšpekcijam, obveščanje sindikalnih zaupnikov in zaupnikov za varstvo in zdravje pri delu so temeljne naloge vsakega izmed zaposlenih, vsi so po prijavi dolžni ukrepati takoj. Ne dopustimo, da delavci umirajo zaradi dela!

Poziv Svetovne zveze gradbenih in lesnih delavcev BWI ter aktivnosti, ki trenutno potekajo (kliknite za ogled)

 več
Dnevi odprtih vrat
15.04.2019

 

V sredo, 17. 4. 2019, in v četrtek, 18. 4. 2019, med 9:00 in 17:00 Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) odpira vrata vseh svojih sindikalnih pisarn. V 13 slovenskih mestih (Murska Sobota, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Celje, Krško, Novo mesto, Trbovlje, Ljubljana, Kranj, Postojna, Koper in Nova Gorica) bodo naše strokovne službe na razpolago vsem, članom in nečlanom, ki potrebujejo pregled pogodbe o zaposlitvi, plačilne liste, odločbe ZPIZ, ZRSZ ali CSD ali imajo kakršnokoli vprašanje o pogodbi o zaposlitvi, dopustu, bolniški, pokojnini ali socialni pomoči. Odgovarjali bomo tudi na vsa vprašanja v zvezi z delom ZSSS, naših sindikatov dejavnosti in strokovnih služb. 

 več
Promocija zdravja na delovnem mestu
5.04.2019

GZS Združenje za gradbeništvo in IGM v okviru projekta SKILLCO organizira brezplačno delavnico VZD »Preprečevanje mišično – kostnih obolenj«.

Delavnica lahko šteje v letno kvoto na področju promocije zdravja na delovnem mestu. Prijavite se, povabite tudi sodelavce in pristojne za promocijo zdravja v vaši družbi. 

Vabilo na delavnico »Preprečevanje mišično – kostnih obolenj«več
Več članov – večja akcijska moč sindikata
15.03.2019

Pravice so izborjene in so ostale zapisane v zakonih zaradi tistih, ki ste člani sindikata. Zaradi vas sindikat obstaja in lahko deluje. Povabite h včlanitvi tudi sodelavce.  K včlanitvi v sindikat vabimo zaposlene v gradbenih dejavnostih. Več nas bo, bolje lahko delujemo in več lahko dosežemo!

Včlanite se lahko v pisarnah območnih odborov (seznam) ali pri predsednikih sindikatov družb. Lahko pa pošljejo izpolnjeno pristopno izjavo po pošti na SDGD Slovenije, Dalmatinova ulica 4, Ljubljana.

PRISTOPNA IZJAVA več
Anketa o napovedani pokojninski reformi
13.02.2019

Zanimajo nas vaša stališča in mnenja v zvezi z napovedano pokojninsko reformo. Anketa, ki je dostopna na povezavi (kliknite), je povsem anonimna, izpolnjevanje pa vam bo vzelo največ 7 minut.

Prosimo vas, da k izpolnjevanju ankete pozovete tudi vaše sodelavce, kolege in znance. Želimo si, da anketa doseže čim več ljudi in da zberemo čim več mnenj.
Anketa bo dostopna do 10. 3. 2019. 

Zanima nas vaše mnenje o upokojitveni starosti, višini pokojnine in dvojnem statusu upokojencev, kot je predlagan v koalicijski pogodbi.
Rezultate spletne ankete bomo v ZSSS proučili in objavili.

Več informacij o novih predlogih pokojninske reforme in spletni anketi najdete na povezavi (kliknite).več
Spremembe kolektivne pogodbe
18.01.2019

 V decembru so bile s strani socialnih partnerjev podpisane spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, ki veljajo od 1. januarja 2019 naprej.

Spremenjeni so zneski najnižjih osnovnih plač v tarifnih razredih in od 1. januarja 2019 naprej znašajo:

Tarifni razred

Najnižje osnovne plače v eur

za 174 ur

I. 480,13
II. 532,90
III. 590,64
IV. 654,39
IV./2 694,09
V. 773,48
V./2 821,60
VI. 866,11
VI./2 1.003,24
VII. 1.027,30
VII./2 1.154,81
VII./3 1.243,82
VIII. 1.377,35

 več
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.