SoDiCo – Socialni dialog v gradbenem sektorju po krizi

V času med avgustom 2012 in julijem 2013 poteka projekt SoDiCo, socialni dialog v gradbenem sektorju po krizi, v katerega so vključeni partnerji z delodajalske in delojemalske strani iz Bolgarije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Slovenije ter evropski asociaciji FIEC in EFBWW. 

Cilji projekta so:
• Predvidevanje, priprava in vodenje sprememb in prestrukturiranja v gradbenem sektorju v obdobju po krizi
• Prilagoditev socialnega dialoga v gradbenem sektorju na spremembe pri zaposlovanju in delu
• Krepitev vloge socialnih partnerjev in tristranskega sodelovanja v gradbeništvu

Gradbena dejavnost je med največjimi industrijskimi panogami v Evropi, zato njena dejavnost pomembno vpliva na ostale dejavnosti in je tudi pomemben del ekonomskih kazalcev. Ekonomska in socialna kriza je močno prizadela gradbene dejavnosti, saj so investicije povsod močno upadle. Vse to je vplivalo tudi na trg dela, kar so v prvem delu občutili manj kvalificirani delavci, sledili pa so jim visoko kvalificirani delavci, kar bo v daljšem času zagotovo pustilo posledice, ki jih je sedaj še nemogoče izmeriti.
Gradbeništvo se ta hip srečuje s pomanjkanjem investicij, ogrožanjem poslovanja, zmanjševanjem delovnih mest, zmanjšanim usposabljanjem, pomanjkanjem raziskav in razvoja, nelojalno konkurenčnostjo in pomanjkanjem socialnega dialoga. Javne ponudbe so v tem trenutku ključnega pomena. Še večji pomen ima redno plačevanje. Namreč uveljavljena praksa dolgih plačilnih rokov, uničuje gradbene družbe, še posebej različne podizvajalce, ki so v tej plačilni verigi na koncu.

Vse to močno vpliva tudi na delavce, ki tako ostajajo brez vsakršnih sredstev. V kar nekaj državah imajo za takšne situacije ustanovljene paritetne sklade. Ti skladi po eni strani zagotovijo večjo varnost delavcem, po drugi strani pa delodajalcem odvzamejo skrb za določene stroške, ki nastanejo iz dela. Potreba po določenih skladih se je v času krize še bolj potrdila.

Paritetne sklade običajno ustanovijo socialni partnerji, ki jih tudi upravljajo. Ustanovljeni so kot dodaten mehanizem, poleg državnih, predvsem na področju varstva in zdravja pri delu, poklicnega usposabljanja, odpravnin, letnega dopusta in poklicnih odpravnin. V večini zahodnih držav Evropske unije paritetni skladi obstajajo že desetletja, v novo pridruženih državah članicah pa paritetni skladi še niso pogosta praksa.

Preko projekta SoDiCo bodo potekale aktivnosti, da bodo bodo paritetni skladi zaživeli tudi v državah, kjer jih še ni.  

Kratka informacija o tem kaj so paritetni skladi (klik)

Spletna stran: Paritetni skladi v gradbeni industriji

Spletna stran projekta SoDiCo: spletna stran ZGIGM - projekt SODICO 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.