Zgibanka - Pogodba o zaposlitvi

10. avgust 2011

Ker je na trgu dela v gradbeni dejavnosti vsak dan več zlorab delavcev, smo za člane pripravili zgibanko z osnovnimi informacijami o pogodbi o zaposlitvi. Več informacij in strokovno ter pravno pomoč članom nudijo sodelavci na območnih organizacijah.

pzinfo.jpg

Zgibanka – Veste in razumete kaj piše v vaši pogodbi o zaposlitvi?

 
 
 

Zgibanka - kaj storiti, plača zamuja

21. julij 2010

V zadnjem času, se po pomoč v sindikalnih pisarnah oglaša vse več članov, ki jim delodajalec plače ne izplačuje redno ali pa jim jo že nekaj mesecev ni izplačal. V SDGD Slovenije smo zato pripravili zgibanko, na kateri so članom na voljo osnovne informacije o zamujanju pri izplačilu plače.

slika_zgibanka.jpg

Zgibanka - plača zamuja, kaj storiti? (kliknite za ogled)

 
 
 

Priročnik za sindikalne zaupnike

16. oktober, 2008

V oktobru smo za sindikalne zaupnike SDGD pripravili 3. popravljeno izdajo Priročnika za sindikalne zaupnike, ki vsebuje Kolektivno pogodbo za gradbene dejavnosti v povezavi s Splošno kolektivno pogodbo za gospodarske dejavnosti in Zakonom o delovnih razmerjih. Prenovljena in dopolnjena izdaja vsebuje spremembe ZDR in novo Tarifno prilogo h KPgD ter tudi spremembe uredbe, ki določa najvišje neobdavčene zneske.

 Priročnik za sindikalne zaupnike (kliknite za ogled)

 
 
 

Vročina na delovnem mestu

6. avgust 2008

Visoke poletne temperature spremenijo nekatera, že tako vroča delovna mesta, v  včasih kar peklensko vroča delovna mesta. Kaj storiti, če je prevroče; kakšni so predpisi na tem področju in kakšni so primeri dobre prakse si lahko preberete v prispevku, ki so ga pripravili v strokovni službi ZSSS.

Kaj storiti, če je poleti vročina na delovnem mestu previsoka (kliknite za ogled)

 
 
 

Zgibanka o delovnem času

Konec lanskega leta smo v Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije pripravili zgibanko o delovnem času za vse člane. Zgibanka je bila za člane poslana (oz. nekateri jo bodo prejeli v prihodnjih dneh) predsednikom sindikatov družb, ki naj bi jo razdelili našim članom.

Na voljo pa vam je tudi na spodnji povezavi ali s klikom na sliko:

Zgibanka: Kaj moram vedeti o delovnem času? (kliknite)

undefined

Zgibanka vsebuje osnovna določila o delovnem času, povzeta po Zakonu o delovnih razmerjih in Kolektivni pogodbi za gradbene dejavnosti.

 
 
 

Priročnik za sindikalne zaupnike

V Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije smo v letu 2005 pripravili kombinran priročnik za naše sindikalne zaupnike. V februarju 2007 je bila izdala popravljena verzija. Priročnik je pripravljen tako, da temelji na Kolektivni pogodbi za gradbene dejavnosti, kjer so k posemeznim členom dodani členi in Zakona o delovnih razmerjih in splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo (veljavni členi).

Priročnik za sindikalne zaupnike (klik)

 
 
 

Primerjalna študija Slovenija/Avstrija

V Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije smo v letu 2005 skupaj s kolegi iz avstrijskega ÖGB pripravili študijo "Primerjava sistemov industrijskih odnosov in okvirnih pogojev za zaposlene", v kateri smo opravili primerjavo na področjih strukture sindikatov, svetov delavcev, socialne varnosti, pretoka delovne sile, kolektivne pogodbe in davčnih predpisov.

Primerjava sistemov industrijskih odnosov in okvirnih pogojev za zaposlene - Slovenija/Avstrija (klik) (v slovenskem jeziku)

Primerjava sistemov industrijskih odnosov in okvirnih pogojev za zaposlene - Slovenija/Avstrija (klik) (v nemškem jeziku)

 
 
 

SDGD 2002 - 2006

Dogajanje v SDGD Slovenije v letih od 2002 do 2004, smo za IV. skupščino, ki je bila novembra 2006, pripravili v kratkem filmu.

SDGD med leti 2002 in 2006 (klik)

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.