Zbranih 29.654 podpisov v podporo spremembi minimalne plače

25.05.2015

Te dodatke iz minimalne plače izvzemajo že v večini evropskih držav, njihovo izvzetje pa pomeni pravičnejše plačilo za tiste, ki delajo v neugodnem delovnem času. Sedaj namreč enak znesek minimalne plače dobijo vsi njeni prejemniki, ne glede na to v katerem času delajo. Del vzroka za to je tudi v tem, da se od uvedbe minimalne plače, osnovne plače po kolektivnih pogodbah niso dvigale in je razkorak med plačami v nižjih tarifnih razredih in minimalno plačo že tako velik, da delavčeva plača z vsemi dodatki komaj ali tudi to ne, doseže višino minimalne plače. Ker pa mora delodajalec tistim, ki imajo plačo nižjo od minimalne plače, izplačati dodatek do le-te in torej plačo najmanj v višini minimalne plače, so tako delavci, ki dobivajo dodatke za delo v manj ugodnem času, prikrajšani za te dodatke. Ob izplačilu so namreč izenačeni z ostalimi delavci – vsi dobijo minimalno plačo.

Zato se je povezalo sedem sindikalnih central in so stopili skupaj za spremembo zakona o minimalni plači. Ker je bilo nasprotovanje delodajalcev preveliko, tega ni bilo možno doseči v socialnem sporazumu. Tako je potreben postopek za spremembo zakona v državnem zboru. Predstavniki sindikalnih central so srdi maja tja vložili pobudo za spremembo zakona, ki je bila podprta s 29.654 podpisi volivk in volivcev. Naslednji korak je na strani državnega zbora, ker mora njegov predsednik obvestiti pristojno ministrstvo in določiti 60-dnevni uradni rok za zbiranje podpisov. V tem času bodo volivke in volivci lahko podpisali podporo predlogu zakona na katerikoli upravni enoti ali preko portala e-uprava. Zbrati je potrebno najmanj pet tisoč podpisov, da se začne postopek v državnem zboru.

Zbiranje se bo začelo takoj, ko bo določen uradni rok.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.