Dan gradbincev 2014

09.06.2014

Iz govora Dušana Zelenjaka, predsednika SDGD:
»Jeseni bodo nove priložnosti, da se pokaže kako resno kdo razmišlja o izboljšanju položaja v gradbeništvu. Zavedati se je treba, da ni vse v zmanjševanju pravic, ker se posledično s tem zmanjša tudi produktivnost.
Na tem mestu pozivam tiste, ki ne vedo kako naprej naj naredijo prostor za tiste, ki so pripravljeni dati nov zagon panogi, ki imajo dovolj širok pogled in bodo videli, da je za uspeh potrebno še kaj več, kot nižanje delavskih pravic.
Naloge našega sindikata so še druge in so zelo pomembne, da z dobrim delom in pokončno držo prodremo do naših članov, do delavk in delavcev, naših bodočih članov. Cilj je motivirati članstvo, da začutijo potrebo po samo udejstvovanju.
Nikakor jim ne želimo vsiljevati idej, ki jih ne razumejo, bolje, da poslušamo kaj imajo za povedati. Šele takrat lahko ukrepamo, ampak takrat odločno.«

Celoten govor predsednika SDGD

Iz nagovora Dušana Semoliča, predsednika ZSSS:
»Ustvariti je treba sistem, ki bo usmerjal del bogastva v naložbe. Če ne bo naložb, na področju gradbeništva ne bo tistega kar si želimo. Želimo pa napredek, predvsem zaradi zaposlenih. Tudi na makroekonomski ravni vemo, da gradbeništvo pomembno vpliva na vse panoge, kot tudi na gospodarsko rast.
Sindikat gradbincev je pomemben sindikat, predvsem zaradi varovanja pravic delavcev in ne samo zaradi tega, tudi zato, ker moramo okrepiti naše vrste, da lahko delujemo preventivno. Biti moramo še močnejši, kar pa ni enostavno.
Če ne bi bilo sindikatov, če ne bi bilo ZSSS, bi bilo še več revščine in vsega zla v tej družbi še več kot je. Iz Bruslja je naša vlada spet dobila osem priporočil, v katerih med drugim govorijo o spremembah pri minimalni plači. Vendar tu ne gre za spremembe, ki so potrebne, kot je sprememba definicije, da se dodatki izvzamejo. Drugo kar predlagajo je spet poseg v pokojninsko blagajno, več prispevkov v drugi steber. Tu pa vemo, da večina naših članov nima sredstev za dodatna vlaganja. Imajo pa v priporočilih prav, ko pravijo, da naj bi do konca leta sprejeli socialni sporazum, v katerem bi se celovito dogovorili o mnogih stvareh. Če se do sedaj nismo uspeli dogovoriti nismo krivi sindikati, vendar politiki, ki se tako hitro menjavajo, da še zapisati ne moremo vseh poglavij, pa se ekipa zamenja.
Aktualnih novic ne zmanjka, ob prazniku, ki ga obeležujete. 77 let je velik dosežek, to je kulturna dediščina tega sindikata. Vsem gradbincem, iskrene čestitke!«


Na slavnostni seji republiškega odbora SDGD so bila podeljena priznanja in plakete zaslužnim sindikalnim zaupnikom.
Letos so jih prejeli: Ivan Janko Gosak (SGP Pomgrad), Marjan Horvat (Montaža Lendava), Vinko Rubhof (SGP Kograd IGEM Dravograd) in Irena Čurk (Begrad Novo mesto)

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.