Ob dnevu žensk...

07.03.2014

Že dobrih sto let je svetovni dan žensk dan, ki je posvečen ženskam in njihovemu boju za pravice. Ne gre za enakost spolov, temveč za enake možnosti. 8. marca se spomnimo na pot, ki so jo opravile ženske, da so uveljavile enakost pravic.

Položaj žensk se je v letih boja precej spremenil , vendar pa pridobljene pravice niso samoumevne. Vedno znova je potrebno nanje opozarjati, saj kljub zapisanim pravicam ženske še vedno prejemajo nižja plačila za enako delo, težje delujejo na vodstvenih mestih, doživljajo več nasilja na podlagi spola, v marsikateri državi pa so ženskam še vedno kršene osnovne človekove pravice.

Ženske pri nas so bolje izobražene v primerjavi z moškimi, kljub temu težje dobijo delo za nedoločen čas in delo prej izgubijo kot moški. Ženske pri nas so tudi revščini izpostavljene bolj kot moški. Na kar vplivajo tudi zaposlitve za določen čas, odpuščanje zaradi materinstva in pogojevanje zaposlitve na podlagi spola.

Pred več kot sto leti so se torej ženske borile za osnovne oz. temeljne človekove pravice, kot je npr. volilna pravica. V sedanjem času gre predvsem izenačevanje pravic, za enake možnosti na vseh področjih – ekonomskem, socialnem in političnem.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.