Izboljšati položaj delavcev in delavk

28.02.2011

Goran Lukič (ZSSS) je izpostavil položaj delavcev migrantov v Sloveniji, ki so v našo državo nekaj let nazaj prihajali iz ekonomskih razlogov, ta hip iz nje odhajajo iz enakih razlogov. Zaradi stanja v gospodarstvu pri nas, je za delavce migrante manj dela. Obenem pa se nad njimi izvaja najslabša praksa, se jih čim bolj izkorišča in čim manj plača, ali pa sploh ne. Zaradi slabega nadzora, imajo delodajalci pri kršitvah praktično proste roke.

migranti1.jpg

Andrej Zorko (ZSSS): Vlada je v pravi vrsti zavezana ljudem. Torej je dolžna sprejemati ukrepe v dobro vsem v tej državi, urediti stopnjo zaščite za najšibkejšega. Poudaril je plačilno nedisciplino delodajalcev, potrebnost reprogramiranja kreditov delavcem, ki izgubijo delo. Obenem pa se tudi zaposlenimi, ki plačo prejemajo, pojavlja vedno več tistih, ki s svojo plačo ne morejo več preživeti meseca. Samo 12% je takšnih gospodinjstev, ki brez težav preživijo mesec. Že danes namreč ne govorimo samo o ekonomsko finančni krizi, ampak lahko govorimo že socialni krizi.

migranti2.jpg

Dušan Semolič (ZSSS) je pozval vse politične stranke, da težišče svojega dela preusmerijo iz preteklosti na sedanjost. Naj združijo skrb in odgovornost za ustvarjanje pogojev, da bi se lahko rešila podjetja pred propadi in da bi ustvarili razmere za nova delovna mesta. Usmerijo naj se na učinkovito pomoč delavcem in delavkam, še zlasti tistim, ki so izgubili delo. Zdi se, da drvimo v prepad. Ne more biti naš razvojni cilj, da ustvarjamo okolje prijazno do kapitala in neprijazno do delavcev. Dejstvo je, da se porast brezposelnosti ne dogaja zaradi minimalni plač, zaradi delavskih pravic, pač pa zaradi nesposobnih uprav, požrešnosti lastnikov kapitala in pogosto tudi zaradi neodzivnosti države. Opozorilo bi morali biti, da pri makroekonomskih številkah in ciljih, ne spregledajo ostalega, to je spopad z revščino, socialna izključenost. Sindikati poskušamo z vsemi sredstvi, ki jih premoremo, vplivati na spremembe v zakonodaji.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.