Ob prazniku

28.04.2010

1.maj - mednarodni praznik dela

... teh nasmehov je žal na obrazu vedno manj. Kresovanje ima okus po pelinu. Grenkoba je marsikateremu delavcu odvzela nasmeh. Brez dela ni jela, so rekli stari ljudje. In to je postalo v teh časih za vse več ljudi žal skorajda stalnica.

Situacija v kateri smo se znašli delavci je za marsikoga ponižujoča in nevredna. Saj nam hočejo visoko leteči menedžerji odvzeti še tisto čisto osnovno pravico. Biti človek! Ko ti odvzamejo delo in plačo, naenkrat nisi NIČ.
Mi pa vendarle nočemo biti NIČ!

Posledice gospodarske krize, ki se nezadržno veča tudi v naši državi, najbolj občutijo delavci in to prav gradbeni delavci. Veliko je bilo v zadnjem času povedanega v javnosti o tem. Vsak dan se sliši nova žalostna zgodba… in ni jim videti konca… Na eni strani delavci izgubljajo delo, po drugi strani pa so projekti, ki imajo nerazumne kratke roke. Kajti kratki, nemogoči roki projektov silijo v nemogoče delovne razmere. V več kot 12 urni delavnik. Dan za dnem. Zavoljo tega, da bodo izpolnili visoko leteče cilje menegerjev, ki bodo še bolj in bolj uspešni. Za kakšno ceno se velikokrat vprašamo, saj v žepe delavcev pade žal zelo malo, kljub temu da se dela veliko več. Še manj pa ostane ob vedno večji draginji.

Vse to, kot v posmeh tistemu, za kar so se leta 1886 v Chichagu borili!

Pa kljub vsemu, pozivam vas, da se udeležite prvomajskih prireditev širom po Sloveniji, od Opatjega sela, Križne gore, Lisce, Rožnika, Celjske koče, Šmohorja, Ivarčkega jezera, Graške gore, pa tja do Murske Sobote in Gornje Radgone. In še kam… Tudi za vse vas se bo našlo kaj: da si izmenjate svoje misli, se sprehodite po naravi, srečate svoje sodelavce, prijatelje… in za trenutek pozabite na vsakdanje skrbi…
In ne pozabite si pripeti rdeč nagelj!

Tanja Šuligoj
Predsednica SDGD Slovenije

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.