Kje so meje?

03.11.2009

Na zadnji seji republiškega odbora so člani opozorili na vrsto nepravilnosti, ki se dogajajo delavcem v gradbeništvu.

 

Pa naj bo to na področju delovnega časa, delovnih pogojev, varstva in zdravja pri delu, plačila ali kateremkoli drugem področju. Povsod se dogajajo kršitve in kot je bilo rečeno, na opozarjanje delodajalci pogosto odreagirajo »če ti kaj ni všeč, bom pripeljal druge, ki so tiho«. Obenem je bilo povedano tudi kako se ravna s »tistimi, ki so tiho«. To so tisti delavci, ki imajo delovna dovoljenja za kratek čas in vedo, da jim le- ta ne bodo podaljšanja, če bodo opozarjali na nepravilnosti. Katerih se največ dogaja prav njim! Tu je bilo opozorjeno, da bi delovna dovoljenja morala biti urejena tako, da jih lahko pridobi delavec sam, kar sedaj ni možno.

Moč ima sicer inšpekcija, ki pa je ne izkorišča oz. je neučinkovita pri inšpiciranju gradbišč. Moč pa imajo tudi množice, ki pa izkoristijo to moč, ko jim je dovolj, takrat ko so presežene meje.

»Kako naj razumemo to delo 12 ur na dan, 7 dni na teden, obenem pa podaljšujemo mejo za upokojitev na 65 let. Kako bodo ti ljudje lahko delali?«, vprašanje, ki je bilo postavljeno na seji. Predpisi imajo sicer jasna določila, manjka pa kontrole. In predpisano je koliko ur se lahko dela, kakšno je plačilo za delo, kako varna morajo biti delovna mesta, … in veljajo za vse delavce.

Ja, prav res – kje so meje? Meje gradbenih delavcev…

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.