Ne jemljite delavkam in delavcem!

15.04.2009

Iz govora predsednika ZSSS, Dušana Semoliča:

Za krizo niso krivi delavci in delavke.
Obsojamo tiste lastnike tovarn, ki postavljajo managerje, ki so nesposobni ter vodijo podjetja v uničenje. Zato so odgovorni lastniki kapitala.
Ne smemo dovoliti, da bi še naprej tako zlahka propadala slovenska podjetja in delovna mesta. Podjetje, ki je uspešno, je plod več generacij delavcev.
Tragika dogodkov pa je, da se je za povzročitelje krize vedno našel denar, pri delavcih pa je vedno v ospredju »ni denarja«. Ta denar je od delavcev in delavk, na račun nizkih plač. Smo v kapitalizmu in za probleme kapitalizma ne morejo biti krivi delavci in delavke.
Opozarjamo, da mora v Sloveniji priti nemudoma do sprememb na trgu dela. Pri delu mladih, ki predolgo čakajo na delo, so zaposleni za določen čas, po avtorskih pogodbah. Vse to vodi v revščino. To ni prava pot.
Politiki pripravljajo reforme in že v naprej samo delavcem govorijo, da bodo težke. Vedno za delavce. Pokojninska reforma prinaša delo do 65 leta. Zavedati se je treba, da je naš delavec zgaran.
Naša zahteva je dvigniti nadomestila za brezposelnost, drugače bomo postali država socialnih podpirancev, kar bodo prvi občutili delavci.
Kje vzeti denar? Ne potrebujemo patrij. Obdavčimo najvišje prejemke.
Vrednote, ki morajo biti sedaj v ospredju so: solidarnost, več spoštovanja do dela delavk in delavcev in njihovega dela, medgeneracijska solidarnost in družbena odgovornost kapitala.
Pot ne bo lahka, ko postanemo glasnejši nas začnejo nekateri napadati. Vendar ni to isti čas kot leta '89.
Za konec: kako nad krizo? S socialnim dialogom. ZSSS je pripravljena iti po tej poti. Če pa na nasprotni strani niso za to pot, smo tudi mi pripravljeni na drugačno pot.
 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.