Spodbujanje stanovanjske gradnje, možna rešitev za pomoč v krizi

Spodbujanje stanovanjske gradnje, možna rešitev za pomoč v krizi

20.11.2008

Predlog kandidata za ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika vsebuje trditev, da mora država razbremeniti gospodarstvo z nižanjem prispevkov delodajalcev za 5% in zagotoviti sredstva potem iz drugih virov.

Če bi prišlo do zniževanja sredstev, bi bile zmanjšanje prav tiste pravice, ki so v kriznih časih najpomembnejše. Pomislek ob tem je, da bi prispevke znižali tudi tistim podjetjem, ki imajo visoke dobičke in niti ne pričakujejo, da jih bo kriza prizadela. Vsekakor pa nižanje prispevkov pomeni povečanje davkov, ki jih v končni fazi plačujejo ljudje ali podjetja. S takšnim načinom pa se znižuje tudi avtonomija teh blagajn (pokojninske, zdravstvene, …), če pa se sredstva namenjajo iz proračuna, se tudi vpliv tistih, ki plačujejo te prispevke zmanjša.

Podobno je bilo leta 1996 z davkom na plače, ki je bil pojasnjen kot začasen ukrep, da nadomesti sredstva zaradi znižanja prispevkov. Vendar prav na tem primeru lahko ugotovimo, da napovedana začasnost pogosto postane predolga.

Nižanje prispevkov na strani delodajalcev je vsekakor nepravično do delavcev, ki že sedaj plačujejo prispevke po višji stopnji kot delodajalci, kar je sicer praksa le v petih državah; po obremenitvi plače s prispevki, pa je slovenski delavec na prvem mestu. Iz tega znižanja bi se po vsej verjetnosti povečali le dobički.

Po drugi strani pa sindikati kot eno izmed možnih alternativ za izhod iz te krize predlagamo spodbujanje stanovanjske gradnje . V vsaki krizi je gradbeništvo tisto, ki je prvo na udaru, kot tudi ob napredku je prvo in za seboj vedno vleče tudi ostale dejavnosti. Napovedi nove vlade, da bi pospeševala državne investicije, sindikati podpiramo, saj so ta trenutek državne investicije ena od možnih rešitev. Obenem pa tudi vemo, da se avtocestni program sicer približuje koncu, vendar se je po drugi strani potrebno lotiti veliko drugih infrastrukturnih projektov, kot so železnice, ekološki projekti, energetski projekti, … V naši državi imamo kar nekaj podjetij, ki so na tem področju specialisti in tako imamo možnost, da s tem ustvarimo neko realno dodano vrednost, tako za to generacijo kot za naslednje rodove. Posebno področje, je področje stanovanjske gradnje. Tu je potrebno spremeniti celoten sistem, saj imamo v naši državi na tem področju razmerje med lastniškimi in najemnimi stanovanje obratno kot ga imajo v razvitih državah. Tu bi država morala urediti sistem neprofitnih najemniških stanovanj.

Na povečano stanovanjsko gradnjo, se poleg gradbenih dejavnosti veže veliko ostalih gospodarskih panog, kot so kovinska, lesna, … Zato je ureditev drugačnega sistema stanovanjske gradnje in stanovanjske ureditve povezana tako z razvojem gospodarstva, posledično je večja tudi stopnja zaposlenosti ljudi. To bi bila direktna spodbuda domači industriji.

Tiskovno konferenco si lahko ogledate na spletni strani ZSSS.
 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.