28. april - svetovni dan varnosti in zdravja pri delu ter spomina na smrtne žrtve poškodb pri delu in poklicnih bolezni

28. april - svetovni dan varnosti in zdravja pri delu ter spomina na smrtne žrtve poškodb pri delu in poklicnih bolezni

28.04.2008

V Sloveniji zakonodaja temelji na predvidljivosti tveganja na delovnih mestih, zaradi česar mora delodajalec oceniti delovno mesto in podati oceno tveganja s katero je seznanjen tudi delavec. Namen ocene je tudi zmanjševanje oz. odprava tveganja. Ni namreč dovolj, da delodajalec delavca seznani s tveganji, prav je, da oba skrbita za njihovo zmanjševanje, nadzor je v rokah delodajalca. Torej je soodgovoren za poškodbe na delu in poklicne bolezni, ogrožanje varnosti pri delu je kaznivo tudi po kazenskem zakoniku.

Varno delo je pravica, ne privilegij!  Naj bo delo varno in zdravo!

Povezave:
Spletna stran o 28. aprilu

Mednarodna organizacija dela ILO

Svetovna zveza delavcev za gradbeništvo in lesarstvo BWI

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.