Z delavci se ne ravna tako!

30.11.2007

Prezaposlitev v hčerinsko podjetje
Čistilni servis Nastor je bilo hčerinsko podjetje Gradisa GP iz Ljubljane, v katerem je bilo zaposlenih 19 snažilk. V prvi polovici leta 2006 pa je Gradis GP v Nastor prezaposlil večje število gradbenih delavcev ter hčerinsko podjetje dodatno registriral še za gradbeno dejavnost. Ko je v prvi polovici lanskega leta Nastor začel opravljati gradbeno dejavnost, je bilo v njem zaposlenih 114 delavcev.

Plače pod podjetniško kolektivno pogodbo
Čeprav so delavci Nastorja prizadevno delali, so po Bobnovih besedah že do začetka prejemali nižje plače, kot določa podjetniška kolektivna pogodba Skupine Primorje, v katero je s svojimi hčerinskimi družbami vključeno tudi podjetje Gradis GP. »Na začetku se je vodstvo Nastorja izgovarjalo, da podjetje še nima dovolj naročil, kasneje pa je plače pod podjetniško kolektivno pogodbo utemeljevalo s premajhno učinkovitostjo celotnega podjetja. Plače pa glede na kolektivno pogodbo niso bile samo prenizke, temveč med njimi ni bilo več nobene občutne razlike, zato je med zaposleni zavladala uravnilovka.
Na problem prenizkih plač je že od samega začetka opozarjala podružnica sindikata delavcev gradbenih dejavnosti v Nastorju, ki so jo člani ustanovili julija 2006. Njen predsednik Josip Janušić je o tem obveščal Bobna, ki pravi, da je na ta problem večkrat opozoril tako vodstvo Nastorja kot vodstvo Gradisa GP. »Ker opozorila niso pomagala, sem delavcem predlagal, naj ob pomoči naše službe pravne pomoči na delovnem in socialnem sodišču delodajalca tožijo zaradi premalo izplačanih plač, vendar se delavci za to niso odločili, češ da bodo svoje pravice poskušali uveljaviti s pogajanji in socialnim dialogom.«

Sporno odpuščanje
Februarja letos je prišlo do nove zaostritve odnosov med delodajalcem in sindikatom. Vodstvo podjetja Nastor je namreč brez poprejšnjega opozorila in brez obvestila sindikatu iz krivdnih razlogov odpustilo šest delavcev, ki jih v času bolniškega dopusta detektiv ni našel na domačem naslovu v samskem domu. Čeprav se je kasneje izkazalo, da so delavci svoje samske sobice zapustili zaradi tehtnih razlogov (dva sta morala iti po denar na banko, dva sta skočila po hrano v trgovino, eden se je tuširal v skupni kopalnici, eden pa je šel po dogovoru z osebnim zdravnikom v času bolniške na obisk k umirajoči ženi v Srbijo), niti novi argumenti niti negativni odmevi v javnosti niso omehčali vodstva podjetja, da bi spremenilo svojo odločitev.
»Posebej žalostno je bilo, ker so bili vsi odpuščeni delavci starejši, nekateri med njimi pa so bili tudi invalidi. Vsi so zdravje izgubili pri delu v Gradisu oziroma Nastorju, saj so bili v obeh podjetjih skupaj zaposleni 35, 36 in eden celo 38 let,« pravi Boben. »Neuradno pa sem takrat slišal, da so se omenjenih starejših in invalidnih delavcev poskušali znebiti, ker niso več dosegali pričakovanih delovnih rezultatov. Na cesto so jih postavili kot hlapca Jerneja.«
Ob pomoči svojega sindikata SDGD so odpuščeni delavci šli iskat pravico na delovno in socialno sodišče. »Na začetku jim je v delovnem sporu na sodišču pomagala služba pravne pomoči pri območni organizaciji ZSSS za Ljubljano in okolico. Ker so bivali v Krškem, pa smo jim kasneje pomagali najti pravnega zastopnika v kraju bivališča,« pojasnjuje Boben.
Po Bobnovih besedah so delavci Nastorja lani in letos veliko delali pri izgradnji viadukta Verd ter pri remontu jedrske elektrarne v Krškem. Po vednosti sindikalistov sta bila oba omenjena objekta predana investitorjem pred dogovorjenim rokom. Zato so delavci pričakovali nagrado ali vsaj izplačilo plač po podjetniški kolektivni pogodbi. Namesto tega so prejeli odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi uvedbe stečajnega postopka.

Sindikat bo pomagal svojim članom
Med odpuščenimi pa je še dodatno slabo voljo povzročilo dejstvo, da jim niso izplačali plač za oktober, medtem ko so oktobrske plače izplačali tridesetim mlajšim delavcem, ki so jih tik pred uvedbo stečajnega postopka prezaposlili nazaj v Gradis GP.
Odpuščeni delavci so se zbrali na protestnem shodu pred podjetjem Gradis GP, vendar kaj več od pojasnil, da je njihovo podjetje v stečajnem postopku, niso dočakali. Sedaj bodo ob pomoči sindikalne službe pravne pomoči pri območni organizaciji ZSSS za Ljubljano in okolico vložili terjatve v stečajnem postopku za premalo izplačane plače, za del regresa, za neizkoriščen dopust in za odpravnine. Sindikat jim bo pomagal tudi pri uveljavljanju pravic iz jamstvenega sklada.
»Odpuščeni delavci, ki se morajo prijaviti na zavodu za zaposlovanje, kjer bodo določen čas imeli pravico do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti, se bojijo, da bodo težko našli novo zaposlitev, saj niso več mladi,« pravi Boben. »Mene pa še posebej zanima, do kakšnih ugotovitev se bo dokopal stečajni upravitelj Leon Beningar Tošić? Ali je bilo zares nujno, da je šlo podjetje Nastor v stečaj, zaradi česar je ostalo brez dela 87 zlasti starejših delavcev in invalidov?«

Tomaž Kšela (Delavska enotnost, št. 42, 29. november 2007)

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.