Zakaj gremo gradbinci na demonstracije?

14.11.2007

Znano je, da je gradbeništvo panoga, ki trenutno cveti, hkrati pa je v tej dejavnosti še vedno veliko dela na črno. Pri tem se je pred dnevi na seji ekonomsko-socialnega sveta spet pojavil delodajalski predlog, da bi v Sloveniji že drugič letos povečali kvote za zaposlovanje tujcev.

Ko se je to zgodilo nazadnje, moram priznati, da sem tudi sam prepričeval sindikalne kolege, da je povečanje kvot dobrodošlo, saj so naši gradbinci preobremenjeni, delajo veliko nadur, ne morejo na dopust in podobno. Zdaj pa povečevanju kvot nasprotujemo, dokler se najprej ne dogovorimo o plačah. Povečanje kvot tako ni bilo sprejeto, saj menimo, da bi se na ta način povečal socialni damping in povečal pritisk na plače. To funkcijo ima tudi neurejeni plačni sistem. Dogaja se namreč, da težko zagotovimo, da pri nas zaposleni tujci ne bi bili podplačani.

Tako recimo za plačilo v prvem in drugem tarifnem razredu opravljajo delo tretjega ali četrtega. V gradbeništvu je te razrede še posebej težko definirati. Nepravilnosti omogoča tudi nepregleden plačni sistem, saj imamo plače še vedno tudi v točkah, količnikih, relativnih razmerjih, imamo osnovne plače in tako naprej. Na področju plač vlada še vedno totalni kaos. Ne glede na to, da smo se s kolektivno pogodbo na ravni države dogovorili za sistem osnovnih plač, ta v praksi v podjetjih še ni povsem zaživel.

(Mojca Matoz, DE št. 38-39)

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.