Pomoč članom na obeh straneh meje

Pomoč članom na obeh straneh meje

25.10.2007

Sestanek je bil namenjen vzpostavitvi globljih bilateralnih odnosov med sindikatoma dveh držav. Italijanski kolegi pa so nas tudi povabili na poseben obisk njihove centrale in sindikata gradbeništva.

Dogovorili smo se za pripravo in kasnejši podpis sporazuma, po katerem bi delavci v dejavnosti gradbeništva, ki delajo v Italiji, živijo pa v Sloveniji ali na Hrvaškem; torej imajo tudi drugačno državljanstvo (npr. BiH) postali člani SDGD Slovenije in CGIL-sindikata gradbeništva v Italiji. Na sedežu Omočne organizacije ZSSS bo delovala posebna pisarna v kateri bo predvidoma enkrat tedensko predstavnik CGIL iz Italije, z znanjem jezika, ki ga govorijo ti delavci, nudil informacije in pomoč iz pravnega področja v zvezi z delovnim razmerjem, pravicami iz kolektivnih pogodb, socialnega zavarovanja, davčnih vprašanj in ostale ureditve v Italiji. Kolegi iz Italije so pripravljeni pokriti stroške delovanja pisarne, zagotoviti svojega predstavnika, članarina teh članov pa bi polovično pripadala vsakemu sindikatu. Pri financiranju projekta bo sodelovala tudi njihova delavsko-delodajalska zbornica iz Gorice.

Kolegi bodo izvedli tudi včlanjevanje po njihovih že ustaljenih načinih in jih seznanili z možnostjo obiska sindikalne pisarne v Novi Gorici. Na podoben način že poteka sodelovanje med sindikati upokojencev z obeh strani meje, kasneje pa bi bilo možno po njihovih besedah ta zastavljen način vzpostaviti tudi sodelovanje z drugimi panožnimi sindikati (npr. kovinarji, lesarji…)

S tem dogovorom bomo seznanili tudi širšo javnost, v začetku naslednjega leta pa bomo v italijanski Gorici pripravili tudi širše srečanje predstavnikov sindikatov s predstavitvijo tega dogovora in obravnavo ene konkretne teme, predvidoma Varstvo in zdravje pri delu.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.