Delavske pravice = človekove pravice

Delavske pravice = človekove pravice

08.12.2006


Tako kot pretekla leta, se je skupina predstavnikov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije v petek, 8. decembra 2006, ob 12.00. uri zbrala na polurni mirni manifestaciji nasproti poslopja Državnega zbora RS v Ljubljani in tako simbolično opozorila, da so tudi delavske pravice sestavni del človekovih pravic.

Nekaj misli ...

Francoska skupščina je že leta 1789 sprejela znamenito deklaracijo o pravicah človeka in državljana, ki se začenja s stavkom:"Ljudje se rodijo in živijo svobodni ter enaki v pravicah..."


Tudi slovenska ustava ne glede na narodnost, raso, spol, jezik vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katerokoli drugo osebno okoliščino zagotavlja vsakomur enake človekove pravice in svoboščine.

Nekaterih temeljnih človekovih pravic in svoboščin ni mogoče omejevati v nobenih okoliščinah, niti začasno omejevati ali razveljaviti; take pravice so npr. nedotakljivost človekovega življenja oz. nedopustnost smrtne kazni, prepoved mučenja, nečloveškega ali ponižujočega kaznovanja ali ravnanja, zagotavljanje spoštovanja človekove osebnosti in njegovega dostojanstva v kazenskih in vseh drugih pravdnih postopkih in med odvzemom prostosti; nadalje pravica do osebne svobode; pravica do zasebne lastnine in dedovanja; pravica do osebnega dostojanstva in varnosti; pravica do svobodnega izražanja misli; in druge.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.