Voščilo

Voščilo

30.04.2009

 Ob prvem maju (prejeta voščila, misli...):

 V imenu zaposlenih v Lafarge cementu Trbovlje vam želim lepe prvomajske praznike ter vrnitev na delovna mesta po končanih praznikih, saj v teh hudih časih nikoli ne vemo ali bomo še imeli delovna mesta ali ne. Pri nas zaenkrat še ni tako hudo, vendar, če bo tako imenovana recesija še naprej klestila po Sloveniji, se bomo kmalu lahko vprašali ali je sploh še čas, da prevlada zdrava pamet in logika. Seveda ne smemo nikoli obupati, prav nasprotno, boriti se moramo do zadnjega daha, saj v teh kriznih časih krojimo svojo in usodo naših otrok, ki se trenutno ne vidijo v tem sistemu. Le kaj jim bodo izobrazbe, če ne bo delovnih mest? Osebno menim, da ima letošnji 1. maj – praznik dela grenak priokus, saj tolikšne nezaposlenosti v Sloveniji ni lahko kar čez noč spraviti na stare tire.

Vsem ljudem, ki bi radi delali in se nimajo možnosti zaposliti želimo, da bi dočakali dan, ko se bodo zopet lahko zaposlili in svojim otrokom nudili dostojno življenje, saj si je težko predstavljati, da otrok gleda v izložbo z raznimi dobrotami starši pa s solzami v očeh dobesedno odvlečejo otroka stran od izložbe.

NAJ ŽIVI 1. MAJ - PRAZNIK DELA (v dobesednem pomenu)

Sindikat LCCT
Marin Etbin, predsednik
 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 

Govor sekretarja SDGD Slovenije, Oskarja Komaca, na prvomajskem srečanju na Kremžarici (Koroška):

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, spoštovane obiskovalke in obiskovalci!

Naj Vam takoj na začetku čestitam za naš skupni, veliki praznik

1.maj - PRAZNIK DELA.

Delo postaja v današnjih časih velike gospodarske in socialne recesije vedno večja in pomembnejša vrednota.
Za nastanek krize niso krive delavke in delavci in njihove mizerne plače, zato sindikati ne pristajamo in ne bomo nikoli pristali, da bi največje breme krize padlo samo na delavska ramena. V času gospodarske rasti in velikih dobičkov so se ti delili samo med lastnike kapitala, delnice in premoženje je raslo v nebo, sedaj v krizi pa bi vse izgube socializirali in jih plačevali skupaj.
SINDIKATI NE PRISTAJAMO NA TAKŠNO SPREVRŽENO LOGIKO.

Krizo v globalnem svetu je zakuhala pogoltnost velikega kapitala, hlastanje po vedno večjih dobičkih, pomanjkljiv ali nikakršen nadzor s strani državnih institucij. Milijarde so se vrtele na ruletah casino kapitalizma, v navideznem, virtualnem svetu računalniških ekranov.
Pri tej zaslepljenosti in kratkovidnosti se je pozabljalo na ekologijo, okolje v katerem živimo, naravne vire in predvsem na največji vir, to je človeka. Pozabilo se je na veliko večino običajnih, majhnih ljudi, ki živijo samo od svojega dela. In sedaj mu je tudi ta edina možnost ogrožena in v premnogih primerih tudi že odvzeta.

Države morajo vzpostaviti nov, pravičnejši red z nadzorom zasebnega kapitala, da se bo ta prisiljen odgovorno obnašati do okolja in predvsem ljudi, ki mu tako ali drugače služijo.
Zahtevamo ohranitev in razvijanje vrednot socialne države, javno šolstvo in zdravstvo, javno infrastrukturo, stabilne pokojninske sisteme. Med javno infrastrukturo prištevamo tudi strateška državna podjetja, nosilna podjetja iz posameznih panog gospodarstva in ključne finančne institucije kot so banke in zavarovalnice.
Vsi skupaj se moramo truditi in narediti vse, da ohranimo čim več tovarn in delovnih mest. Vsako delovno mesto je dragoceno, od njega ne živi samo delavec in njegova družina, ampak posredno tudi država .

Lahko je zapirati podjetja in odpuščati delavke in delavce, ki so ponekod pustili skoraj celo življenje in zdravje za zidovi tovarn, težje pa je tovarne odpirati in ustvarjati nova delovna mesta, tudi za naše zanamce.
IMETI DELO, POŠTENO PLAČILO IN HUMANE DELOVNE POGOJE JE STVAR OSNOVNEGA ČLOVEŠKEGA DOSTOJANSTVA IN TEGA SI NE SMEMO PUSTITI VZETI.
Zahtevamo New Deal.
Država naj vzpodbudi vlaganja v državno infrastrukturo, ceste, železnice, velike potrebe so po neprofitnih in najemnih stanovanjih, kjer je možno pričeti z delom praktično takoj. Potrebujemo objekte javnega značaja, energetske kapacitete, spodbujati je potrebno učinkovito porabo energije in uvajanja OVE.

Močno zaostajamo pri varovanju okolja, ravnanju z odpadki, tu nas že sredi leta čakajo velike prevzete obveznosti, katerih se niti še dobro ne zavedamo. Potrebno je nemudoma spremeniti zakonodajo, da bi lahko z velikimi državnimi projekti pričeli čim prej, ob upoštevanju trenutne zakonodaje so dejanski začetki nekaterih projektov oddaljeni za več kot 10 let.
Vse te državne investicije lahko močno vzpodbudijo domače povpraševanje in zaradi multiplikativnih učinkov spodbudijo celotno gospodarstvo. Na drugi strani pa se lahko odrečemo trošenju davkoplačevalskega denarja za namene, ki nas veliko manj ogrožajo kot gospodarska in socialna kriza.

Od vlade zahtevamo, da se vsa, vsaj moralno in etično sporna tajkunska posojila za prevzeme podjetij ponovno pregledajo in revidirajo. Če kreditov ne morejo vrniti naj se tako pridobljeno premoženje prenese nazaj na državo. Tudi sicer takšni krediti za prevzeme podjetij samo izčrpavajo že tako ogrožena podjetja, saj se krediti vračajo iz bodočih donosov oz. dobičkov, namesto da bi se ti uporabili za razvoj in nova delovna mesta.
Sindikati smo pripravljeni in si želimo socialnega dialoga med vlado, delodajalci in sindikati za skupno reševanje nakopičenih težav. Iskreno upamo da bo ta pot prava, uspešna in sprejemljiva za delavke in delavce. V nasprotnem bomo prisiljen svojo pravico poiskati na ulicah in zaustaviti delo, da bodo spregledali in nas upoštevali, kar smo tudi že večkrat storili.

Spoštovani, naj za konec še enkrat poudarim javne zahteve naše zadnje sindikalne konference, posvečen ukrepom proti krizi:

  • Vlada mora takoj sprejeti ukrepe, ki bodo delodajalcem še naprej omogočali ohranjanje delovnih mest.
  • Zahtevamo okrepitev sistemov za varovanje brezposelnih, podaljšanje prejemanja nadomesti in zvišanje nadomestil za brezposelnost.
  • Zahtevamo, da vlada oblikuje ukrepe za spodbujanje delodajalcev za zaposlovanje mladih za nedoločen čas.
  • Vlada naj takoj sprejme in začne izvajati programe usmerjene v energetsko in okolju prijazno stanovanjsko gradnjo ter obnovo starih hiš in sicer s spodbujanjem davčnih olajšav.
  • Odločno nasprotujemo zakonskemu obveznemu poviševanju starostnem meje za upokojitev na 65 let. Finančno vzdržnost pokojninske blagajne lahko uravnamo z zaposlovanjem mladih za nedoločen čas, ustvarjanjem pogojev za mlade družine, zmanjševanjem sive ekonomije, učinkovitejšega pobiranja prispevkov, ipd.
  • Zahtevamo da se vlada v podjetjih, kjer ima lastniški delež, odpove dividendam v dobičku.
  • Vlada naj pozove lastnike kapitala, naj v duhu družbene odgovornosti dobičke usmerijo v razvoj in ustvarjanje kakovostnih delovnih mest.
  • Vlada mora takoj tudi sprejeti ukrepe, s katerimi bo onemogočila nepravične dvige cen v monopolnih podjetjih (elektro storitve, vrtci, ipd).
  • Zahtevamo, da vlada določi sprejemljiva razmerja med plačami managerjev in plačami delavcev, ter začnejo upoštevati priporočila evropske komisije o maksimalni višini nagrad, ki morajo biti tudi visoko obdavčene.
  • Vlada naj takoj sprejme zakon o minimalni plači, ki bo opredelil minimalno plačo na bolj realnih osnovah, v odvisnosti od dejanskih življenjskih stroškov.
  • Zahtevamo, da vlada spoštuje kolektivne pogodbe in sprejete dogovore v javnem sektorju in nadaljuje pogajanja s sindikati v javnem sektorju.
  • Javno porabo mora vlada zmanjšati z odpravo nepotrebnih izdatkov, ne pa z zmanjševanjem plač javnih uslužbencev.
  • Zahtevamo, da se spremeni dohodninska zakonodaja, z razširitvijo progresivnosti. Potrebno je postaviti novo dohodninsko lestvico ter progresivnost določiti tako,da se zavezanci z mesečnimi bruto prejemki do 800 EUR oprostijo plačila dohodnine.
  • Zahtevamo od vlade, da obdavči luksus.
  • V ZSSS zahtevamo, da se v času krize okrepita javno šolstvo in javno zdravstvo.
  • Zahtevamo, da vlada sprejme takšno zakonodajo, po kateri bo javno zdravstvo postalo tudi v Sloveniji neprofitno, kakovostno in vsakomur dostopno, tako kot to velja v večini visoko razvitih držav.
  • Zahtevamo, da se v času krize ne sme zmanjševati zaščita delavcev z zmanjševanjem pravic iz zdravstvenega zavarovanja.
  • Socialni dialog je padel na najnižjo točko njegovega obstoja. Vlada pa krepi le civilni dialog namesto socialnega. Zato zahtevamo, da se socialni dialog okrepi, da noben zakonski ali drug predpis, ki se tiče ekonomsko socialnega položaja delavcev in delavk ne bo sprejet brez soglasja sindikatov.
     

SREČNO!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

  Pred nami je praznovanje 1. maja, praznika dela, in vsa negotovost, ki vzbuja strah, daje še večji pomen praznovanju in premisleku o naši vrednoti - delu.

Prvomajska razmišljanja in voščilo Gorenjske območne organizacije ZSSS

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.