Podpisali novo kolektivno pogodbo gradbenih dejavnosti

15.12.2015

Pogajanja za kolektivno pogodbo so trajala skoraj dve leti. Pogajalski skupini sta se uspeli dogovoriti o vseh ključnih področjih, ki urejajo delovna razmerja. Kljub težkim razmeram v dejavnosti, je na obeh pogajalskih straneh prevladovalo mnenje, da je posebnosti, ki zadevajo delavce v gradbeni dejavnosti, smiselno urediti s kolektivno pogodbo, saj Zakon o delovnih razmerij ureja le splošne pravice in pogosto tudi napotuje na urejanje s kolektivno pogodbo.

Pogajalcem je uspelo v kolektivno pogodbo vnesti nekaj novih rešitev, ki bodo lahko zgled na področju kolektivnih pogajanj. Prav tako so dogovorili nekaj področij, ki v prejšnji kolektivni pogodbi niso bila urejena, eno takšnih je npr. prevoz na gradbišče, kjer se je pogosto pojavljala dilema ali se všteva v delovni čas oz. kako je ta prevoz plačan. V novi kolektivni pogodbi so urejena vsa ključna področja, od delovnega časa, sklepanja in odpovedi pogodb o zaposlitvi, povračil stroškov, letnih dopustih in prostih dnevih, do osnovnih plač. Plačno področje je tisto, kjer sta se obe pogajalski strani strinjali, da bo slej ko prej potrebno postaviti ceno dela za posamezne poklice, saj je zaradi učinka minimalne plače večina razvrednotenih.

Ob podpisu kolektivne pogodbe je bilo poudarjeno, da sta obe pogajalski strani na pogajanjih iskali rešitve, ki so lahko privedle do rezultata, to je podpisa kolektivne pogodbe.
Kolektivna pogodba bo do konca decembra objavljena v Uradnem listu RS, veljati pa bo začela s 1. januarjem 2016.

Objave v medijih:

RTV Slovenije

DELO

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.