Čas za spremembo definicije minimalne plače

24.06.2015

V skladu s konvencijami in priporočili Mednarodne organizacije dela ILO mora biti minimalna plača določena na takšni ravni, da omogoča dostojno življenje delavca. Minimalna plača torej ne sme biti določena na nižji ravni od tiste, ki zagotavlja eksistenco delavcu. Minimalna plač ni socialni korektiv, ampak plačilo za opravljeno delo. Je pa definicija minimalne plače krivična, saj zaradi nje vsi zaposleni, prejemniki minimalne plače, prejmejo enako plačilo, ne glede na to v kakšnih pogojih delajo. Ne glede na opravljeno delo v nedeljo, ponoči ali na praznik, bo delavec z dodatki za te ure, dobil prav tako minimalno plačo kot delavec, ki je bil v tem času doma. Zato je definicija, po kateri minimalna plača vključuje te dodatke, nepravična oz. neustrezna.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.