7. oktober – svetovni dan dostojnega dela

07.10.2013

Opozarjanja, reševanja posameznih primerov, prijave pristojnim službam in drugo, so le drobtinice pri reševanju te problematike. V bistvu bi nas vse moralo skrbeti, da z dopuščanjem takšnih dejanj uničujemo družbo kot celoto, da uničujemo veliko tistega kar smo v preteklosti ustvarili in se je izkazalo kot dobro.

Ob svetovnem dnevu dostojnega dela, večkrat in bolj glasno povemo (o tem bi morali opozarjati vsak dan!), da si vsak delavec zasluži dostojno delo, za katerega je dostojno plačan in vodi k dostojnemu življenju. Temelje za to postavlja država z zakoni in predpisi. Z njimi so urejeni minimumi za delovanje v poslovnem okolju naše države in zato bi država prva morala poskrbeti, da se spoštujejo in z ustreznimi sankcijami iz tega okolja izločiti vse kršitelje. Pa ne samo država, tudi delodajalci bi morali iz svoje družbe takšne izločati, saj največjo škodo delajo prav njim. 

A žal je tako, da slabi zgledi vlečejo in namesto kaznovanja slabih, s čimer bi dosegli boljšo urejenost poslovnega okolja in pozitivno naravnanost ter tudi malo napolnili prazno državno »malho«, bodo raje še malo »udarili« po najšibkejšem, mu vzeli še tisto majhno minimalno plačo, za katero dela deset ur in več na dan, ga še malo obdavčili, mu zaračunali kakšen nov prispevek … in se na koncu »pohvalili« koliko ljudem so pomagali s pomočmi. Se vam ne zdi, da bi drugačna ravnanja spodbudila, da si ljudje z dostojnim delom zaslužijo za dostojno življenje?

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.