Dan gradbincev 2013

24.06.2013

Predsednik SDGD, Dušan Zelenjak, je poudaril, da so gradbeni delavci za delodajalce »samo strošek in številka in tega imamo dovolj« in pozval sindikalne kolege h skupnemu boju: »Da nastopijo ostro v bran in gredo v boj za pravice našega gradbenega delavca, da se postavimo po robu delu na črno, da se postavimo po robu vsaki zlorabi zakonodaje, da zahtevamo od delodajalcev in njihovih predstavnikov, da pokažejo vodstvene kvalitete in zagotovijo nova delovna mesta ter se prenehajo izgovarjati na politiko. Če tega ne zmorejo naj odidejo in prepustijo prostor bolj sposobnim in poštenim.« Poudaril je, da je boljša prihodnost odvisna od sodelovanja in spoštovanja socialnih partnerjev na vseh nivojih. Čas je za spremembe: »Zdaj so na potezi delodajalci, na preizkušnji je njihova resnost in pripravljenost za spremembe. Delavci v gradbeništvu smo se vedno prilagajali, sedaj je čas, da se prilagodi še kdo drug.«

Govor predsednika SDGD ob »Dnevu gradbincev«

Predsednik ZSSS, Dušan Semolič, je v nagovoru udeležencev slavnostne seje poudaril pomembnost gradbene panoge v državi in zato je naloga sindikatov, delodajalcev in tudi politikov, da ustvarijo pogoje, da bodo gradbeni delavci imeli delo in bodo zanj pošteno plačani. Večkrat bi morali politiki poslušati delavce kako živijo in ne da poslušajo samo tiste v Bruslju. Le-ti so zahtevali pokojninsko reformo, ki naj bi prinesla boljše bonitetne ocene, nato so zahtevali reformo trga dela, saj naj bi ona prinesla boljše ocene, a žal nismo nič kaj napredovali pri ocenjevanju. Poleg tega sedaj tudi Mednarodni denarni sklad priznava, da pot, ki so jo ubrali v Grčiji ni bila prava in ne vodi ven iz krize. To isto pot so želeli opraviti tudi pri nas. Le da pri nas pogosto okrivijo sindikate za slabo stanje in propadanje podjetij. Kot da bi bili sindikati vsemogočni, kar žal niso, a imajo pa določena znanja in jih poskušajo udejaniti v praksi. Ob koncu je vsem zaželel druge čase, ki naj pridejo čim prej.

Na slavnostni seji republiškega odbora SDGD so bila podeljena priznanja zaslužnim sindikalnim zaupnikom.
Letos so jih prejeli: Zinka Stojko (PGP Ljutomer), Jožef Horvat (Gomboc Beltinci) in Zlatko Risek (Slikar Nova Maribor)

 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.