Za delavske pravice do konca

08.04.2010

Predlog novega pokojninskega zakona namreč določa starostno mejo 65 let za moške in 63 let za ženske, polno pokojninsko dobo za moške 40 let in za ženske 38 let, povečuje maluse za predčasno pokojnino, ukinja bonuse za starševstvo, osnovo za izračun pokojnine povečuje na 34 najugodnejših let in še precej novih določil, ob katerih se zdi, da je novi zakon pisan na kožo le ozkemu delu prihodnjih upokojencev.

Pri zakonu o delovnih razmerjih pa so bili udeleženci konference soglasni, da uspešnosti gospodarskih družb ne gre graditi na račun zmanjševanja, že tako nizkih, odpravnin delavcem in skrajšanju odpovednih rokov. Družbe, ki prihodnost in konkurenčnost gradijo na račun zmanjševanja pravic delavcev, zagotovo nimajo dolgoročne prihodnosti. To se je pokazalo že v preteklosti, ko se delavci odpovedovali plačam in še čemu, pa vendar družbe niso preživele. Zato bodo sindikati branili ta določila zakona z vsemi sredstvi.

Če bo potrebno, bomo zbirali podpise za referendum ter dosegli, da se o predlogih zakonov odločijo državljani. Skrajni boj pa predstavlja splošna stavka.
Glavno sporočilo Konference pa je bilo, da naj Vlada upošteva socialni dialog in socialne partnerje ter njihove pripombe in poglede na predstavljene osnutke zakonov.

 

Konferenca je sprejela odločitev, da bo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, v primeru, če bo Državni zbor RS sprejel katerega od predlaganih dveh zakonov in pri tem ne bo upošteval predlogov in zahtev ZSSS, izvedla postopek zbiranja podpisov za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma, na katerem bodo državljani Slovenije sami odločili o teh zakonih. Ne dvomimo, da se boste člani ZSSS in tudi drugi državljani odzvali našemu pozivu in oddali svoj podpis za izvedbo referenduma in kasneje svoj glas proti uveljavitvi takšnih zakonov. V primeru, če oblast ne bi upoštevala tako izražene referendumske volje, bomo v ZSSS organizirali splošno stavko članov vseh sindikatov, ki sestavljajo ZSSS. Temeljno sporočilo Konference ZSSS je, da gremo v boju za delavske pravice do konca!

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.