Uveljavljanje zakona o minimalni plači

31.03.2010

 Iz sindikata družbe SGP Tehnik so nas obvestili, da so se za podpis sporazuma o prehodu na zakonsko višino plače v dveh letih, odločili z namenom ohranitve čim večjega števila delovnih mest. V družbah Begrad gradnje in Begrad trgovina Črnomelj so prav tako sprejeli sporazum o prehodu na novo višino minimalne plače v dveh letih, vendar z določilom, da se ob koncu letošnjega leta preveri možnost korekcije in določitve novega zneska minimalne plače že v letu 2011. V skupini Primorje so za osem povezanih družb sprejeli sporazum o prehodu na novo višino minimalne plače. Večina družb bo na višino 734,15 evrov prešla v polletnem obdobju, družbi Stavbenik Koper in Primorje Geotehnika bosta na novo višino prešli že s 1. marcem 2010, družba Stavbenik Servisne storitve bo na novo višino prešla v roku enega leta.

Takojšen prehod na novo višino minimalne plače bodo opravili tudi v družbi Kovinar Gradnje ST, d.o.o., Jesenice; kjer bodo delavcem, ki prejemajo minimalno plačo, le-to izplačali v zakonskem znesku, obenem pa bodo tudi nekaterim ostalim delavcem z dvigom plače ohranili razmerje nad minimalno plačo.

Zakon o minimalni plači je stopil v veljavo s 1. marcem 2010, kar pomeni, da bo nova višina minimalne plače upoštevana pri marčevskih plačah, ki se bodo izplačevale v aprilu. Tako, bo prihodnje dni znano katere družbe bodo še pristopile k postopnemu zvišanju ter katere bodo povečanje uvedle takoj. 

Da bi znotraj SDGD Slovenije, sindikati povezani v naš sindikat, delovali enotno, so bila pripravljena naslednja navodila:

  1. Sporazum ni obvezen po zakonu (le v primeru, ko gre za postopen prehod na novo višino minimalne plače), zato se zanj dogovarjate z vodstvom le, če vam ga delodajalec ponudi v podpis.
  2. Zaradi zahtevnosti je obvezno vključevanje zunanjih sindikalistov s strani območne organizacije ali SDGD Slovenije.
  3. Sklepi o sporazumu o postopnem prehodu na minimalno plačo morajo biti obvezno sprejeti na Izvršnem odboru sindikata družbe, v primeru neenotnosti med sindikalnimi zaupniki, je potrebno obvezno sklicati članske sestanke.
  4. O sprejetih sklepih se obvezno sestavi zapisnik, ki ga posredujete na SDGD Slovenije.

Vsekakor je pomembno, da se ob vsakršni pobudi delodajalca za sklenitev sporazuma takoj obrnete na območno organizacijo ali SDGD Slovenije in dogovorite strokovno pomoč.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.