18. december - Mednarodni dan migrantov

17.12.2009

Najpogostejše kršitve, ki se dogajajo delavcem migrantom v gradbeništvu:

  • delodajalec za njih ne plačuje socialnih prispevkov (zdravstvenih, pokojninskih in ostalih),
  • ne glede na opravljene ure dela in pogoje dela, prejemajo le minimalno plačo (brez dodatkov in povračil stroškov), pogosto prejemajo plačilo »na roko«, brez plačilne liste,
  • delajo veliko več kot je to z zakonom dovoljeno, posledično so bolj iztrošeni, poslabšuje se jim zdravstveno stanje,
  • pravice iz varnosti in zdravja pri delu so jim kršene, glede na to, da je gradbeništvo panoga z visokim tveganjem, so zato nesreče in poškodbe, tudi z najhujšimi izidi, pogoste,
  • bivalni prostori, ki so jim na voljo (pogosto so primorani živeti v njih in plačevati najemnino delodajalcu) ne zagotavljajo niti osnovnih bivalnih pogojev.

Vsekakor moramo vsi skupaj opozarjati na kršitve, ki se dogajajo tem delavcem. Če jim bomo dopustili, bodo postale osnova pravicam za vse delavce, ne glede na status.

Sindikati smo in moramo opozarjati na kršitve, ki se dogajajo delavcem migrantov, ne pozabimo pa, da inšpektorji lahko ukrepajo takoj.
Zavedati pa se moramo tudi, da si vsak delavec zasluži človeško dostojanstvo. Kajti tudi naši državljani so delavci migranti v drugih državah. Če se torej borimo za pravice delavcev migrantov, posledično lahko vplivamo tudi pogoje naših migrantov v tujini.
 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.