7. oktober – svetovni dan dostojnega dela

06.10.2009

Vsekakor dostojno delo pomeni, da tisti, ki svoje delo opravlja mora zanj prejeti plačilo, s katerim si lahko zagotovi dostojno življenje. Sebi in svoji družini. Žal je globalizacija na trgu delovne sile povzročila zmanjševanje, že uveljavljenih, pravic delavcev, s čimer se ustvarjajo vedno večje množice revnih-zaposlenih.

»Naši člani živijo v pogojih, ki veljajo v posameznih državah, so pomemben dejavnik pri ekonomski rasti, kljub temu pa so bili v zadnjem času prisiljeni sprejeti deregulacijo trga dela, odpovedovanja posameznim pravicam, zmanjševanja socialne varnosti in v zadnjem času masovnega odpuščanja. Po drugi strani, pa je majhno število ljudi na račun tega postalo bogato.«, so poudarili ob svetovnem delu dostojnega dela na BWI (Svetovna zveza delavcev gradbeništva in lesarstva).

Dostojno delo, socialna zaščita in varnost, so temeljne pravice vsakega zaposlenega.

Dostojno delo in izkoreninjenje revščine bi morala biti glavna cilja vsake politike. Tudi zato, ker živimo v času, ko polovico svetovne populacije preživi z manj kot dvema dolarjema na dan. Vsekakor nam ne sme biti cilj povečevanje števila revnih, ampak zmanjšanje revščine na svetu, kar zagotovo lahko dosežemo z uveljavljanjem dostojnega dela oz. delovnih mest.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.