Stanovanjska gradnja kot ena izmed rešitev za blažitev krize

27.01.2009

 Sekretar SDGD Oskar Komac je na tiskovni konferenci dejal: »Da smo v sindikatu zainteresirani, da se pospešijo vse investicije v tej državi. Tu gre za tipičen ukrep vplivanja države s Kenesyansko politiko na povpraševanje in vplivanja na investicije ter s tem sprožanje nekega zagona, novega gospodarskega ciklusa. Te stvari so poznane tudi v svetu.

Investicije, ki so potrebne so kratko in dolgoročne. Stanovanjska gradnja je nekaj, kar lahko začnemo izvajati praktično takoj. Vse ostale investicije na področju infrastrukture, okoljske politike, energetike, ekologije in še nekatere so dolgoročne, nekatere bolj dolgoročne kot je mandat vlade. Stanovanjsko področje pa lahko začnemo izvajati takoj. Država mora določen del urediti na področju zakonodaje. Po nekaterih podatkih v Sloveniji namenjamo stanovanjski gradnji 0,1% BDP, v Evropi je to 1%, pomeni desetkrat več.

V koalicijskem sporazumu je stanovanjska gradnja postavljena na dokaj visoko mesto, smatramo da je potrebno ta načela operacionalizirati in jih skozi zakonodajo tudi spraviti v življenje. Tu je več možnosti, možna so javna in zasebna partnerstva. Smatramo, da zadeve morajo teči preko že obstoječih stanovanjskih skladov. Ta zadeva se je do sedaj pokazala za zelo ugodno, je pa potrebno te stanovanjske sklade dokapitalizirati. Povpraševanje je, pred časom je bilo s strani stanovanjskega sklada razpisanih štiristo stanovanj, povpraševanje pa ni enako razpršeno po državi in potrebno bi bilo ugotoviti kje je smiselnost gradnje upravičena.«

Sindikati in GZS smo dali pobudo Vladi RS, brez angažirane politike namreč določenih ciljev ne bomo dosegli. Pospešitev stanovanjske gradnje je ena od idej. Imamo predloge in imamo ukrepe, ne samo za gradbeništvo, temveč tudi na drugih področjih. 

Celotno tiskovno konferenco si lahko ogledate na naslednji povezavi (kliknite).
 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.