Seja republiškega odbora SDGD

Seja republiškega odbora SDGD

10.07.2008

V razpravi so se člani republiškega odbora zavzeli tudi za ureditev pogojev delavcev migrantov oz. delavcev, ki jih v okviru dovoljenih kvot tujih delavcev zaposlujejo družbe v gradbeništvu. Po naši zakonodaji namreč ti delavci ne morejo biti cenejši od naših delavcev, vendar se to kljub temu dogaja, saj se očitno dopušča kršenje le-te (najnižje plačilo, preseganje dovoljenih delovnih ur, …).
Člani republiškega odbora, so kljub pomislekom, sprejeli predlagano Tarifno prilogo 2008 h Kolektivni pogodbi za gradbene dejavnosti in pooblastili vodstvo SDGD Slovenije, da jo, ko bo potrjena tudi z delodajalske strani, podpiše.

V nadaljevanju seje je sekretar SDGD Slovenije, Oskar Komac, predstavil kako poteka uveljavljanje Zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. Sprejet je bil namreč dogovor, da v vseh družbah, kjer imajo člane, podajo pobudo za spremembe statutov družb, saj šele na podlagi le-te lahko pristopijo k pogajanjem o udeležbi delavcev pri dobičku. Glede na podana poročila, v vseh družbah še niso podali pobude, kjer pa so jo, večinoma še niso prejeli odgovorov uprav. Dogovorili so se, da s podajanjem pobud nadaljujejo ter do konca poletja sestavijo podrobno poročilo.

Obravnavali so še poročilo o projektu včlanjevanja, kjer je bilo glavno jedro razprave o načinih in pomembnostih pri pridobivanju novih članov. Ob koncu so spregovorili še o koordinaciji industrijskih sindikatov, ki so skupaj lahko močnejši pri uveljavljanju zahtev delavcev iz industrijskih panog.
 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.