Pregled opravljenega dela in usmeritve za letošnje leto

Pregled opravljenega dela in usmeritve za letošnje leto

21.04.2008

V preteklem letu so največ dela opravili na področju socialno – ekonomskega položaja in plačne politike ter uveljavljanju panožne in podjetniških kolektivnih pogodb. V večini večjih gradbenih družb namreč že imajo sklenjene podjetniške kolektivne pogodbe ali pa potekajo pogajanja. Prav zaradi zahtevnosti pri takem delu, je bilo veliko dela namenjenega izobraževanju in informiranju sindikalnih zaupnikov, tudi z informacijami in aktivnim vključevanjem v mednarodne sindikalne zveze. Poleg informiranja sindikalnih zaupnikov, je bilo v preteklem letu posredovanih precej informacij vsem članom; izvodi Delavske enotnosti, zgibanka z informacijami o delovnem času, informativna zgibanka o sindikatu ter objavljanje aktualnih informacij na spletni strani.

Tudi v letošnjem letu bodo v SDGD Slovenije nadaljevali z začetim delom na teh področjih, kjer bo, glede na trenutne aktivnosti, precej dela namenjenega povečanju plač in kupne moči članom. Le – te so se v panožni kolektivni pogodbi povečale na začetku leta, vendar pa je bila na seji izražena pobuda (bolj zahteva), da je potrebno, glede na uspešne kazalce v dejavnosti, poskrbeti, da gradbinci ne bodo zaostajali za povprečjem v državi.
Poleg razprave o povišanju plač, so člani republiškega odbora izpostavili tudi delovne pogoje na gradbiščih in s tem povezano število nadur, nezmožnost koriščenja letnih dopustov itd. Veliko teh kršitev je povezanih z roki, ki jih družbe sklepajo pri sklenitvi posla in se večini zdijo sporni, saj pri tem ne upoštevajo zakonskih predpisov o delovnem času ter varstvu in zdravju pri delu.

Ob tem so opozorili na pomanjkanje delovne sile v gradbeništvu ter s tem povezane kvote tujih delavcev, kjer pa se pojavlja problem izkoriščanja teh delavcev, ki pogosto za minimalno plačilo delajo mimo vseh predpisov, zaradi česar se posledično vsi delavci srečujejo »s prisilo« po večjem številu ur dela.
 

Zaradi stalnosti in težkega preprečevanja teh kršitev, so ob sprejemu programa za delo v letošnjem letu poudarili, da morajo naloge povezane s temi problemi ostati prednostne. Pri čemer je bila dana tudi pobuda, da je potrebno doseči spremembe tudi v sindikalni organiziranosti in načinu ter oblikah delovanja.

Člani republiškega odbora so sprejeli tudi spremembe Pravilnika o dodeljevanju solidarnostnih pomoči članom SDGD Slovenije in Pravilnik o športnih igrah SDGD Slovenije ter potrdili člane Konference ZSSS s strani SDGD Slovenije.
 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.