Dan za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev SUSODCO
30.11.2020

Vabimo vas na prvi virtualni Dan za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev SUSODCO, katerega namen je opremiti partnerje za socialni dialog s ključnimi sposobnostmi za podporo industrijskim odnosom v srednji in jugovzhodni Evropi.

Dogodek bo potekal 9. in 16. decembra 2020-virtualno.

Tema: Najnovejši trendi in prihodnost socialnega dialoga. Vključevanje večletnega programa socialnega dialoga na nacionalni ravni.

To je prvi od štirih dogodkov za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev v tej EU regiji, ki bo izveden v okviru projekta SuSodCo. Namenjen je izboljšanju strateškega načrtovanja in komunikacijskih spretnosti nacionalnih socialnih partnerjev, ki izvajajo socialni dialog na ravni gradbenih dejavnosti v Bolgariji, Grčiji, na Hrvaškem, Cipru, Madžarskem in v Sloveniji.

REGISTRACIJA (prijava) UDELEŽENCA NA DOGODEK: 9.12.2020

REGISTRACIJA (prijava) UDELEŽENCA NA DOGODEK: 16.12.2020

Vsi štirje dogodki SUSODCO za krepitev usposobljenost socialnih partnerjev so razdeljeni na dve seji: seminarji in delavnice. Na seminarjih bodo sodelovali ugledni strokovnjaki, ki bodo z nami delili in osvetlili trende evropskega socialnega dialoga in najboljše prakse ter nam pomagali pri izboljšanju komunikacijskih in digitalnih spretnosti. Delavnice bodo udeležence združile v interaktivnih sejah (virtualnih ali v živo), igrah vlog in privlačnih scenarijih za usvajanje znanja.

Vsi dogodki za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev so brezplačni in so namenjeni sindikatom, organizacijam delodajalcev in drugim partnerjem v socialnem dialogu na nacionalni, regionalni in evropski ravni. Dogodki so primerni tako za izvršne direktorje, strokovnjake v kadrovski službi, pravnike, člane pogajalskih skupin kot tudi strokovnjake, ki se ukvarjajo z industrijskimi odnosi v gradbenem sektorju. Z veseljem vas pričakujemo na naši prvi spletni dvodnevni seji za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjev.

Vabljeni!

SUSODCO - Agenda - DAN ZA KREPITEV USPOSOBLJENOSTI SOCIALNIH PARTNERJEV

SUSODCO - Govorci na dogodku Dan za krepitev usposobljenosti socialnih partnerjevveč
Novi koronavirus - kje lahko najdete informacije
18.09.2020

 img_20200918_105748_2.jpgPriporočamo, da dnevno spremljate informacije Vlade RS v zvezi z novim koronavirusom, ki jih najdete https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav oziroma najpomembnejše informacije v povezavi z njeno namestitvijo in delovanjem so dostopne na https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/

V Sloveniji dogajanje spremlja in daje navodila tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Vodič za ukrepanje v povezavi z novim koronavirusom je pripravila tudi Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu https://osha.europa.eu/sl/highlights/coronavirus-disease-covid-19-outbreak-and-workplace-safety-and-health

Informacije po posameznih državah so pripravili pri Evropski zvezi delavcev lesnih in gradbenih delavcev EFBWW: https://www.efbww.eu/publications/press-releases/detail/481-aveč
Sprejet tretji paket ukrepov za omilitev posledic epidemije
1.06.2020

V Uradnem listu št. 80/2020, z dne 30. 5. 2020, je bil objavljen Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE), ki ureja ukrepe zaradi novega koronavirusa.

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) UL RS 80/2020več
Enake pravice za zaposlene, kot jih imajo zaposleni pri zavezancih Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti
29.05.2020

 

»V sindikatih, ki delujemo na področju gradbeništva, že vrsto let opozarjamo na nujnost sprememb na področju javnih naročil, ki bi morala v bistveno večji meri upoštevati socialne kriterije za izbor izvajalcev, zlasti zavezanost delodajalcev kolektivnim pogodbam in spoštovanju delovnopravne zakonodaje.«

Sindikata podpisnika Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti sta danes na tiskovni konferenci izpostavila nujne spremembe pri javnih naročilih, ki so potrebne za preprečevanje socialnega dumpinga. Zato že dlje časa opozarjajo in zahtevajo spremembe pri javnih naročilih, kjer bi se pri prejemkih in ostalih pravicah gradbenih delavcev upoštevala Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti. Pozdravljajo sprejem amandmaja h zakonu o investcijskem zagonu gospodarstva, ki upošteva zahtevo po upoštevanju kolektivne pogodbe kot tudi evropske smernice na področju javnih naročil. 

Več s tiskovne konference lahko preberete tukaj

Objave:

 www.zsss.si/soc-damping-gradbenistvo-295/

www.delo.si/gospodarstvo/novice/izkoreniniti-socialni-damping-v-gradbenistvu-314069.html

www.24ur.com/video

gradbenistvo.finance.si/8962393/Preberite-kaj-je-poenotilo-sindikate-in-lastnike-v-gradbenistvu

Celotna tiskovna konferenca: www.youtube.com/watch

 več
Vabilo na novinarsko konferenco
27.05.2020

V sindikatih, ki delujemo v gradbeništvu, že vrsto let opozarjamo na nujnost sprememb na področju javnih naročil, ki bi morala v bistveno večji meri upoštevati socialne kriterije za izbor izvajalcev, zlasti zavezanost delodajalcev h kolektivnim pogodbam in spoštovanju delovnopravne zakonodaje.

Vabimo vas na novinarsko konferenco z naslovom »Gradbeništvo po epidemiji koronavirusa: Možnosti preprečevanja socialnega dumpinga in pomen vključenosti slovenskih izvajalcev v domače gradbene projekte«.

Novinarska konferenca bo potekala v petek, 29. maja 2020, ob 11. uri, v sejni dvorani v VI. nadstropju v Domu sindikatov, Dalmatinova ulica 4, Ljubljana

Vabilo na novinarsko konferenco 29. maj 2020več
Kljub boljši situaciji - upoštevajte ukrepe
21.05.2020

 navodila_gradbisca.JPGveč
1. maj - praznik dela
28.04.2020

 

1maj2020f.jpg

Brošura ZSSS - 130 let praznovanja 1. maja

>>>več
28. april - Dan spomina
28.04.2020

Sporočilo evropskih sindikatov ob 28. aprilu 2020, mednarodnem delavskem spominskem dnevu 2020:

Izbruh COVID-19 nam je pokazal, kako ranljivi smo v času epidemije in kako uničujoča je ta lahko za življenje, zdravje, družbo in za gospodarstvo.

Zelo jasno se je pokazal pomen zaščite delavcev (in vseh ostalih ljudi) pred boleznijo nasploh in zlasti na delovnem mestu.

Prav tako se je pokazal pomen na eni strani vlaganja v dobro javno zdravstvo, v dobre pogoje za delo zaposlenih v zdravstvu in drugih reševalcev in na drugi strani na potrebo po zagotovljenem zadostnem nadomestilu plače v času bolniške odsotnosti z dela ter drugih določb za zaščito plač in zaposlitve vseh.

Ob 28. aprilu, mednarodnem delavskem spominskem dnevu se spominjamo vseh umrlih zaradi korona virusa. Spominjamo se zdravstvenih in drugih delavcev, ki so se s korona virusom okužili na delovnem mestu. Nihče ne bi smel umreti zaradi dela!

>>>>več
Priporočila za zaključek izolacije in vrnitev na delovno mesto
17.04.2020

covid19.JPGMinistrstvo za zdravje je objavilo priporočila za zaključek izolacije in vrnitev na delovno mesto po prebolenju bolezni COVID-19.
Pripravila jih je Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana z namenom poenotenja prakse glede dolžine izolacije in bolniške odsotnosti z dela ter za varno vrnitev v delovno okolje. Priporočila so sicer namenjena zdravstvenim ustanovam, a so gotovo enako primerna tudi za ostala delovna okolja.

Zaključek izolacije in vrnitev na delovno mesto po prebolenju bolezni COVID-19več
Zakon o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije
13.04.2020

V Uradnem listu RS št. 49, z dne 10. 4. 2020, je bil obljavljen Zakon o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP).

Zakon o intervencijskih ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) (UL RS 49/2020)

 več
Praktična navodila za gradbišča
23.03.2020

covid19.JPGV Društvu varnostnih inženirjev Ljubljana so pripravili praktična navodila za ravnanja ob epidemiji koronavirusa covid-19.

Uporabite jih ter z njimi seznanite sodelavce na gradbiščih in poslovnih prostorih.

 

Praktična navodila za gradbišča ob epidemiji covid-19

Navodila za garderobe

Navodila v primeru simptomov in higienaveč
Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov
23.03.2020

Državni zbor je sprejel Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov.

Poudarki in povzetek (kliknite)

Zakon o interventnih ukrepih na podoročju plač in prispevkov ZIUPPP 

Vse odloke in pomembnejše zakone, povezane z izbruhom novega koronavirusa, ki jih v teh dneh sprejema Vlada RS najdete na povezavi: 

www.zsss.si/korona-virus/zakonodajni-akti-novi-koronavirus/ 

 


več

Arhiv novic

STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.