Rok za izplačilo regresa za letni dopust je 1. julij
20.06.2018

Pravica do letnega dopusta in pravica do regresa za letni dopust sta povezani. Če ima delavec pravico do letnega dopusta, ima tudi pravico do izplačila regresa za letni dopust. Delodajalec mora delavcu izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače, to je 842,79 evrov bruto. Za podjetja, ki jih zavezuje Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti pa je v njej določeno izplačilo regresa za letni dopust v višini 850,00 evrov bruto.

Delavcem, ki nimajo pravice do celotnega dopusta, pripada tudi regres za letni dopust v sorazmernem delu.

Regres za letni dopust mora delodajalec izplačati delavcu najkasneje do 1. julija tekočega leta. V primeru nelikvidnosti se lahko delodajalec in sindikat dogovorita za kasnejše izplačilo, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega leta.

Opozoriti velja, da Zakon o delovnih razmerjih in Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti določata le najmanjši znesek regresa za letni dopust, ki ga mora delodajalec izplačati delavcu. Delodajalec pa delavcem vedno lahko izplača večji znesek regresa za letni dopust.več
Ob obletnici podpisa prve kolektivne pogodbe
18.06.2018

 4. junija je minilo že 81 let od začetka veljavnosti prve kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti. Datum začetka veljavnosti kolektivne pogodbe smo v sindikatu izbrali za stanovski praznik, ki ga vsako leto obeležimo s slavnostno sejo republiškega odbora – »dnevu gradbincev«.

Slavnostno sejo smo tokrat organizirali kot okroglo mizo z naslovom »Sindikat danes, jutri«. Vodila jo je predsednica ZSSS, Lidija Jerkič. Predstavila je dosežke sindikata, na katere smo lahko ponosni in je prav, da jih večkrat predstavimo članom in tudi širše ter prihodnje naloge, kjer je na prvem mestu prenova plačnega sistema.

 več
Razširjena veljavnost kolektivne pogodbe
16.05.2018

S strani sindikatov, podpisnikov Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, je bila na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vložena zahteva za razširjeno veljavnost Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti za dejavnosti v katerih je izpolnjen pogoj 50% zaposlenih pri članih gospodarskih združenj podpisnikov kolektivne pogodbe.

Dosegli smo razširjeno veljavnost v naslednjih dejavnostih:
23.320 Proizvodnja strešnikov, opeke, drugih gradbenih izdelkov iz žgane gline
23.510 Proizvodnja cementa
23.650 Proizvodnja izdelkov iz vlaknatega cementa
42.910 Gradnja vodnih objektov

Razširjena veljavnost kolektivne pogodbe je pomembna tako za delavce kot delodajalce, saj je na ta način določen najnižji standard pravic in obveznosti, ki posledično vplivajo tudi na cene del v gradbenih dejavnostih.

Razširjena veljavnost Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti (UL RS 30/2018, z dne 26. 4. 2018)več
1. maj - praznik dela
24.04.2018

1. maj – simbol boja za delavske pravice. Praznujemo ga, da obeležimo dogodke iz preteklosti in opomnimo na aktualna dogajanja, na kršitve pravic.

Opozarjajmo, govorimo na glas, pomagajmo svojemu sodelavcu v težavah,  vedno bodimo budni, vedno bodimo odprti za nove stvari in nikoli ne odnehajmo širiti solidarnosti. Sebičnost in individualizem zmanjšujeta delavske pravice. Zato se povezujmo, širimo idejo o delavskih pravicah. 
 
Vsem članicam in članom, delavkam in delavcem v gradbeništvu čestitamo ob 1. maju!
 


več
ZSSS vabi na dan odprtih vrat
9.04.2018

Izkoristite priložnost in se počutite kot član sindikata. ZSSS pripravlja v sredo in četrtek, 18. in 19. aprila 2018, dan odprtih vrat, ko bodo pisarne odprte med 9. in 17. uro, sindikalisti pa na voljo za nasvete. 

Delavke in delavci sindikatov bodo nudili nasvete glede delovnih razmerij in socialne varnosti, pogodbe o zaposlitvi, dopustu, bolniški in socialni pomoči.
Pomagali vam bodo pri pregledu pogodbe o zaposlitvi, plačilne liste ali odločbe pokojninskega zavoda, zavoda za zaposlovanje ali centra za socialno delo. Na voljo bodo tudi glede vprašanj o članstvu v sindikatih ZSSS in o delovanju ZSSS in sindikatov.

Vabljeni v eno od pisarn ZSSS v Murski Soboti, Lendavi, Mariboru, na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Celju in v Krškem ter Novem mestu, Trbovljah, Ljubljani, Kranju, Postojni, Kopru in Novi Gorici.
Več informacij najdete na spletni strani www.zsss.siveč
Posvet o paritetnih skladih
6.04.2018

Na prvi strateški konferenci za trajnostno gradbeništvo, lani maja, so socialni partnerji v gradbeništvu podali pobudo na Ekonomsko - socialni svet za ustanovitev paritetnega sklada v gradbeništvu v Sloveniji. Prednost paritetnega sklada socialni partnerji vidijo predvsem v zmanjšanju previsokih socialnih tveganj in v boljših pogojih za delo zaposlenih v gradbeništvu v Sloveniji.
Socialni partnerji v gradbeništvu so od Vlade RS zahtevali, da vzpostavi ustrezni zakonski okvir in delovanje državnih institucij, ki bodo omogočili trajnostno delovanje takšnega sklada.

V sklopu aktivnosti za vzpostavitev zakonskih okvirov in pogojev je bil v sredini marca v Leibnitzu v Avstriji organiziran posvet s predstavniki avstrijskega paritetnega sklada BUAK, ki sta ga organizirala SDGD Slovenije in Sindikat GBH Štajerske. Posveta so se udeležili predstavniki gospodarske in obrtne zbornice, sindikata ter ministrstev, ki bodo vključena v pripravo zakonskih podlag in pogojev za delovanje paritetnih skladov.

>>>
 več
Ste že prejeli obvestilo o odmeri letnega dopusta?
21.03.2018

Zakon o delovnih razmerjih v 160. členu določa, da je delodajalec dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto. 

Delodajalec lahko delavca obvesti tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.več
Nova višina minimalne plače
29.01.2018

V Uradnem listu RS je bila objavljena nova višina minimalne plače, ki od 1. januarja 2018 naprej znaša 842,79 eur bruto.

Znesek minimalne plače (UL RS št. 5, z dne 26. 1. 2018)več
Sprejete spremembe kolektivne pogodbe
29.12.2017

Sredi decembra so socialni partnerji sprejeli in podpisali Spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti. Spremenjeno je določilo o upravičencih do jubilenjih nagrad, v tarifnem delu pa so dogovorili zvišanje najnižjih osnovnih plač. Spremembe se uporabljajo od 1. 12. 2017 naprej. 

Spremembe in dopolnitve Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti  

Objava v Uradnem listu RS, št. 80 z dne 29. 12. 2017več
Ob koncu leta...
20.12.2017

Spet smo pri koncu leta in tudi letos so se nam dogajale dobre stvari in tudi kaj malo manj dobrega.

Želimo vam, da bi v letu, ki prihaja doživeli čim več lepega. Tako pri delu kot doma.

Predvsem pa vam želimo, da bi delali v dobrem delovnem okolju in bi vam delo prinašalo zadovoljstvo.

Srečno v letu 2018!

                                           Sindikalisti SDGD Slovenijeveč
Dan človekovih pravic
11.12.2017

Človekove pravice so tudi delavske pravice je slogan pod katerim ZSSS vsako leto ob dnevu človekovih pravic, 10. decembru, pripravi kratko manifestacijo pred parlamentom. Z njo opozori na aktualne probleme s katerimi se srečujejo delavci in delavke.
Ob letošnjem svetovnem dnevu človekovih pravic smo opozorili na problematiko razmaha prekarnih oblik dela, ki smo mu zadnja leta priča v Sloveniji, in na pasivnost deležnikov pri zagotavljanju socialne varnosti in dostojanstva vseh delavk in delavcev. Prav tako smo opozorili na položaj napotenih delavcev ter voznikov v mednarodnem cestnem prevozu, sicer žrtev hudega socialnega dampinga, ki ga slovenska podjetja spodbujajo v EU.

ZSSS ob svetovnem dnevu človekovih pravic o problematiki napotitve delavcev na delo v tujino iz Slovenije, 8. 12. 2017
ZSSS ob svetovnem dnevu človekovih pravic o problematiki prekarnega dela, 8. 12. 2017 več
Izvoljeno novo vodstvo
20.11.2017

V petek, 17. novembra 2017, je bilo na 6. kongresu izvoljeno novo vodstvo SDGD Slovenije, delegati so potrdili poročilo za preteklo obdobje ter sprejeli spremenjen statut in programske usmeritve za novo petletno obdobje. Delegati so potrdili tudi novo sestavo republiškega odbora in po kongresu je potekala seja republiškega odbora na kateri je bil izvoljen sekretar.
Prihodnjih pet let bodo SDGD Slovenije vodili: Franc Niderl, predsednik, Dušan Zgonc, podpredsednik in Oskar Komac, sekretar. Izvoljeni so bili tudi člani nadzornega odbora za novo mandatno obdobje: Zdenka Bobovec, Poglajen Zlatka, Robi Šetinc, Danica Špoljar in Tanja Šuligoj.več
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.