Projektni konzorcij

logo_sdgd.jpg                           logo_gzs.jpg                       logo_zbvzd.jpg

Sindikat delavcev gradbenih           GZS Zbornica gradbeništva           Zbornica varnosti in
dejavnosti Slovenije                         in industrije IGM                             zdravja pri delu

Dalmatinova ulica 4, Ljubljana            Dimičeva ulica 13, Ljubljana         Miklošičeva cesta 38, Ljubljana
tel.: 01/43 41 220                              tel.: 01/5898 242                       tel.: 01/430 32 56
e-pošta: sdgd@sindikat-zsss.si       e-pošta: zgigm@gzs.si                e-pošta: info@zbornicavzd.si
i: www.sdgd.si                              i: www.gzs.si/zgigm                     i: www.zbornica-vzd.si

 Predvideno trajanje projekta: junij 2015 - november 2016

Projekt na podlagi Javnega razpisa za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja v letu 2015 in 2016 sofinancira
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.


 

 
 
 

             PROJEKTNE AKTIVNOSTI                >>>> 

 
 
 

Opis vsebine projekta

Promocija zdravja na delovnem mestu je osnovna aktivnost za bolj zdrave delavce kot tudi za bolj zdravju prijazna delovna mesta. Promocija zdravja na delovnem mestu je trajen proces v katerem morajo sodelovati delodajalci in delavci, saj mora biti delo organizirano tako, da je čim manj nevarno za zdravje in ne zmanjšuje delovne sposobnosti delavca, ki bo tako lahko opravljal svoje delo skozi vso delovno dobo.

Promocija zdravja združuje ugodno delovno okolje, skrb za telesno in duševno zdravje delavca in zdrav način življenja na splošno. Vsi ti dejavniki pomembno vplivajo na počutje delavca, tako na delovnem mestu kot sicer v življenju. Dobro počutje delavca pa ugodno vpliva na storilnost, motiviranost za delo in posledično manj odsotnosti. Zato lahko rečemo, da dobro počutje delavca ugodno vpliva tudi na rezultate podjetja.

V industriji gradbenega materiala in gradbeništvu je promocija zdravega načina življenja in skrb za zdrava delovna mesta pomembna aktivnost, saj so delovna mesta zaradi narave dela pogosto zdravju škodljiva in predstavljajo redne dnevne obremenitve ter delo v najrazličnejših vremenskih stanjih (megla, pršenje, mraz, vročina, …). Delavci v gradbenih dejavnostih pa so pri svojem delu izpostavljeni težkim obremenitvam, različnim vremenskim vplivom, delu v prisiljenem položaju, ropotu ter delu v vlagi in zaprašenosti, in počitku z malico ob različnih urah vsak dan (skladno z delovnim procesom tega dne) zaradi katerih je med temi delavci veliko odsotnosti zaradi mišično kostnih obolenj. Spodbujanje preventivnih ravnanj in njihovo izvajanje lahko na dolgi rok zmanjšata absentizem iz tega naslova, delavcem pa omogočita zdravo življenje tudi v starosti in v podobni fizični kondiciji kot v ostalih gospodarskih panogah.

Preventivna ravnanja zmanjšujejo finančno obremenitev delodajalcev oziroma Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kadar traja bolniški stalež več kot 30 dni. V povprečju je bolniški stalež v industriji gradbenega materiala in gradbeništva trajal 22,8 delovnih dni, povprečje za Slovenijo pa je znašalo 13,7 delovnih dni. Bolniški stalež za bolezni mišičnokostnega sistema in vezivnega tkiva je v letu 2013 v industriji gradbenega materiala in gradbeništvu skupaj znašal 150 270 delovnih dni, oziroma v povprečju kar 34 dni odsotnosti za en primer; pri tem gre za neposredno finančno obremenitev ZZZS, v manjšem deležu tudi delodajalcev (ko je bolniški stalež pod 30 dni), kar predstavlja okoli 9.400.000 evrov skupaj stroškov za nadomestila teh odsotnosti (glejte Prilogo pod poglavjem 11.2-bolniški staleži).

Projekt se nanaša na delavce iz gradbenih dejavnosti, za katere Statistični urad RS poroča, da jih je bilo v mesecu decembru 2014 kot aktivno delovno prebivalstvo prijavljenih skupaj 51 874 oseb (samo v panogi F-gradbeništvo). Delavci na gradbiščih predstavljajo večinski del zaposlenih, ocenjujemo, da približno dve tretjini.
Projekt naslavlja tudi delodajalce. V Poslovnem registru RS je bilo vseh poslovnih subjektov, ki delujejo na področju gradbeništvu, v marcu 2015 registriranih kar 20732, če dodamo še podjetja iz povezanih gradbenih dejavnosti, torej industrijo gradbenih dejavnosti, pa je to skupaj 21 378 poslovnih subjektov v republiki Sloveniji.

 

 
 
 

Namen in cilji projekta

Namen projekta je promocija preventivnih ravnanj za manj mišično kostnih obolenj med gradbenimi delavci, izvedena na način sistematičnega pristopa k promociji in izboljšanju ozaveščenosti, informiranosti ter izobraževanju o preventivi gradbenih delavcev in delodajalcev v gradbeništvu o mišično kostnih boleznih, ki najpogosteje prizadenejo gradbene delavce.

Vodstvom podjetij in zaposlenim v gradbenih dejavnostih želimo predstaviti možne ukrepe za bolj zdravo ureditev delovnih mest, ki jih lahko dosežemo že z manjšimi spremembami v podjetju. Vzpodbuda delodajalcem pri načrtovanju, uvedbi in izvajanju sistematičnih ciljnih aktivnosti in ukrepov za ohranjanje in krepitev telesnega in duševnega zdravja delavcev je v gradbeni panogi še kako potrebna, saj se zaradi nizkih vrednosti storitve del na trgu (merilo za izbor v razpisanih storitvah gradenj v javnih naročilih je v zadnjih letih izključno ob najnižji ponujeni ceni) varčuje v podjetjih in se tej problematiki na posveča dovolj pozornosti, ker je verjetno tudi ni moč zajeti v ceni, ki jo za svojo storitev dobijo plačano na trgu.
S projektom želimo hkrati spodbuditi gradbene delavce in bodoče zaposlene v tem sektorju za pristop k aktivnostim in spremembam v načinu življenja, ki lahko zmanjšajo obolenja za mišično kostnimi boleznimi.

V gradbenih dejavnostih so po propadu velikih podjetij ostala večinoma majhna in srednja podjetja, ki praviloma nimajo zaposlenih poverjenikov za varnost in zdravje pri delu, prav tako pa so omejena s finančnimi sredstvi za ta namen.
V okviru projekta bomo (varnostni inženirji in vodje projekta) obiskali do deset (10) takšnih podjetij oz. njihovih gradbišč, mentorski obisk, in delavcem na krajši praktični delavnici s primeri, v katere bodo aktivno vključeni, predstavili pomen preventivnih ravnanj in njihov vpliv na zdravje delavca. Z njimi se bomo pogovorili o pomenu preventivnih ravnanj na delovnem mestu in izven delovnega mesta ter jih s pomočjo promocijskega tiskanega večjezična gradiva nagovorili k večji zavezi po izvajanju preventivnih ukrepov za zdravje, kar bomo bo mentorskem obisku na gradbišču kasneje tudi preverili z delodajalcem ter ovrednotili in nagradili izbrane prizadevne delavce.
V tem projektu se bom osredotočili na ozaveščanje delavcev in njihovih vodij o zdravem in varnem načinu v vseh faza dela in vzpodbujali delodajalce k trajni promociji zdravja na delovnem mestu.

 

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.