Evropska kampanja za dvig plač: http://payrise.eu/

 
 
 

Zahteva delodajalcem za povečanje plač

17. maj 2017

Delodajalcem je bila poslana Zahteva za povišanje najnižjih osnovnih plač po kolektivni pogodbi.

 
 
 

Konferenca industrijskih in storitvenih sindikatov

16. februar 2017

Danes, 16. februarja 2017, je potekala skupna konferenca industrijskih in storitvenih dejavnosti znotraj ZSSS. Konferenca je bila sklicana z namenom, da se postavijo osnove za skupno aktivnost na področju sprememb v plačnih sistemih in sprememb na področju delovnega časa.

V kolektivnih pogodbah dejavnosti so višine najnižjih osnovnih plač krepko pod minimalno plačo, tako da je večina osnovnih plač v tarifnih razredih nižji od minimalne plače, kar pomeni, da večina delavcev do petega ali šestega tarifnega razreda prejema minimalno plačo. Najnižja osnova plača za I. tarifni razred se v kolektivnih pogodbah giblje okoli 400 evrov bruto. Sindikati zasebnega sektorja so zato danes na konferenci postavili zahtevo, ki jo bodo posredovali delodajalcem, da je »najnižja osnovna plača za I. tarifni razred po kolektivni pogodbi dejavnosti minimalna plača«.

Druga zahteva je bila povezana z delovnim časom, saj je na tem področju največ kršenja zakonodaje. Stalne prerazporeditve delovnega časa, prekomerno opravljanje nadur, odrejanje dela v soboto, nedelje in praznike, preobremenjenost ter izgorevanje zaposlenih so postali kar pravilo in niso več izjema. Zahteva konference je bila, da se »problematika ureditve delovnega časa uvrsti na sejo Ekonomsko socialnega sveta, ki naj sprejme ustrezne ukrepe«.

Celotno konferenco si lahko pogledate na povezavi (kliknite za ogled)

Skupna izjava sindikatov zasebnega sektorja

Sprejeti sklepi konference:

1. Najnižja osnovna plača za I. tarifni razred v kolektivnih pogodbah dejavnosti je enaka minimalni plači.

2. Vsi sindikati, ki so sodelovali na konferenci, bodo delodajalskim organizacijam poslali zahtevo po spremembi tarifnega dela kolektivne pogodbe.

3. Problematika delovnega časa naj se uvrsti na  sejo Ekonomsko socialnega sveta, ki naj sprejme ustrezne ukrepe.

4. Sindikati, udeleženci konference, podpiramo kampanjo ETUC za povišanje plač.

 
 
 
Screenshot 24

Prostovoljna organizacija, ki je bila s s trani delavcev ustanovljena zato, da preko nje na organiziran način lahko izražajo svoje potrebe oziroma interese, ko gre za njihov ekonomski, gmotni in socialno položaj ter varstvi pravic delavcev. 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.